Očekuje se rekordan broj lidera
0

Na otvaranju OI 120 nacionalnih lidera i mnoge slavne osobe

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Popis VIP-uzvanika i uzvanica koji će prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara u Londonu u petak navečer uistinu je impozantan. Uključuje Angelinu Jolie, Michelle Obamu, svazilandskog kralja.

Očekuje se rekordan broj nacionalnih lidera, njih čak 120. Sjedinjene Američke Države neće predstavljati predsjednik, već prva dama Michelle Obama. Bit će ondje također njemačka kancelarka Angela Merkel, zatim njen japanski kolega Yoshihiko Noda, kao i ruski Dmitrij Medvedjev.

U Pekingu je na otvaranju Igara prije četiri godine bilo 80 nacionalnih lidera.

Prije odlaska na Olimpijski stadion, svih 120 državnih poglavara gostovat će na prijemu kod kraljevske porodice u Bakingemskoj palači.

Igre će inače svečano otvoriti 86-godišnja kraljica Elizabeta II, koja će predvoditi podužu listu uzvanika iz kraljevske porodice.

Na 27 miliona funti skupocjenom spektaklu koji režira poznati britanski filmski redatelj Danny Boyle (Trainspotting, Milioner s ulice), i tokom kojeg će olimpijski plamen upaliti zasad nepoznati protagonist(ica), sudjelovat će također velik broj slavnih osoba iz javnog života: svijeta filma, muzike i sporta.

Očekuje se najslavniji holivudski par, Angelina Jolie i Brad Pitt, zatim Nicole Kidman i Catherine Zeta Jones, kao i sportaši David Beckham, Lewis Hamilton, braća Kličko...