"Doviđenja drago Sarajevo"
0

Na današnji dan 1984. završene su Olimpijske igre u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Zimske Olimpijske igre u Sarajevu, 14. po redu, završene su na današnji dan 1984. godine.

Prije 28 godina 19. februara na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji. "Doviđenja drago Sarajevo", rekao je tada Samaran.

Od 8. do 19. februara glavni grad BiH je bio centar medijskih interesovanja, a mnogi sportisti i gosti ponijeli su lijepe uspomene i danas se rado sjećaju zime 1984. godine.

U programu Olimpijakih igara tada je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi. Na OI '84. učestvovalo je 49 nacionalnih olimpijskih komiteta, odnosno više od 2.500 učesnika.

Podsjetimo i na to da je Jure Franko na ovim OI osvojio srebrenu medalju u veleslalomu, prvu koju je Jugoslavija dobila na zimskoj olimpijadi. Sarajevo je ostalo u lijepom sjećanju posebno britanskom paru u umjetničkom klizanju Jayne Torvill i Christopheru Deanu, kako zbog zlatne medalje, tako zbog interesovanja koje su izazvali svojim nastupima. Možda ipak, po mnogima, najveća zvijezda olimpijade je bila njemačka "snježna kraljica" Katarina Witt, koju je nastup u sarajevskoj Zetri učinio jednom od najslavnijih sportistkinja krajem prošlog vijeka.

Zimske Olimpijske igre u Sarajevu su zasigurno jedan od najvažnijih događaja koji se desio u BiH. Pored samog sportskog događaja, upravo zbog OI, su izgrađene i mnoge saobraćajnice, hoteli i sportske dvorane.