Čačak
0

Muškoj i ženskoj karate reprezentaciji BiH zlato na turniru "Zlatni pojas"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Muška i ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine u karateu osvojile su prva mjesta u ekipnim borbama na 49. međunarodnom turniru "Zlatni pojas" u Čačku (Srbija).

Ženska selekcija BiH, u sastavu Merima Softić, Mirsada Suljkanović, Una Selman i Amila Fazlić, na putu do odličja pobijedila je četiri ekipe.

Bh. karatašice savladale su reprezentacije Bugarske, Crne Gore i drugu ekipu Hrvatske rezultatima 2:0, dok su finalu bile bolje od prve ekipe Hrvatske sa 1:0.

Muška ekipa BiH, za koju su nastupili Oliver Mandarić, Admir Zukan, Alem Kupusović, Mate Odak, Toni Biokšić i Aldin Adilović, u takmičenju po grupama savladala je selekcije Crne Gore i Španije sa po 3:1. U finalnom tromeču u kojem su nastupili pobjednici grupa bh. karatisti bili su bolji od Njemačke sa 4:0, dok su izgubili od Srbije sa 1:2. Uprkos ovog poraza na kraju su u ukupnom omjeru ove tri ekipe osvojili prvo mjesto.

U pojedinačnoj konkurenciji kod žena Merima Softić je osvojila srebrenu medalju u apsolutnoj kategoriji, dok je Tanja Umićević bila bronzana do 78 kg. Kod muškaraca bronzana odličja za BiH osvojili su Alem Kupusović (do 84 kg) i Haris Sujković (+ 84 kg).

Takmičenje je poslužilo slektorima Suadu Ćupini i Fikretu Selmanu za provjeru forme najboljih karataša i karatašica BiH pred učešće na Evropskom prevenstvu, koje će od 7. do 9. maja biti održano u Atini.