sport
0

Muhamed Ali napunio 65 godina

FENA
Bokserski svijet odao je počast legendarnom prvaku u teškoj kategoriji Muhamedu Aliju, koji je danas napunio 65 godina.

Engleski bokser Lennox Lewis čestitajući Aliju rođendan za BBC je izjavio da je Amerikanac "najveći bokser u historiji".

"On je čovjek kojeg sam gledao na televiziji i želio sam postati kao on. On je pravi heroj. Moja majka i ja često smo ga gledali na televiziji i uvijek bili uzbuđeni jer nikad nismo znali šta možemo očekivati od meča", rekao je Lewis.

Ali je prvi bokser koji je tri puta odbranio naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Prije osam godina osvojio je BBC-jevu nagradu za Ličnost stoljeća.

Pored uspjeha u boksu Ali je obilježio 20. stoljeće i zbog svog načina života. Odbio je da se bori u Vijetnamskom ratu, zbog čega je bio suspendiran. Nakon trogodišnje suspenzije 1970. mu je bilo dozvoljeno da uđe u ring, a 1974. je ponovo osvojio naslov svjetskog prvaka savladavši u historijskom meču Georgea Foremana.

Borac za prava crnaca 1964. godine je promijenio ime iz Cassius Clay u Muhammad Ali, prešavši na Islam.

Bivši prvak Velike Britanije i Commonwealtha Henry Cooper dva puta je boksovao protiv Alija, a u prvom meču ga je "poslao na pod".

"U mladosti smo bili rivali. Sada mi je žao kada ga vidim kako pati zbog Parkinsonove bolesti. Kada sam slavio 50. rođendan on me je posjetio. Ali je veliki čovjek", rekao je Cooper.