Veliko priznanje
0

Muhamed Ali dobio krunu kralja boksa

Klix.ba
Kralj boksa Muhamed Ali
Kralj boksa Muhamed Ali
Legendarni bokser Muhamed Ali dobio je krunu nakon što je proglašen kraljem boksa .

Trostrukom svjetskom šampionu Aliju (70) krunu je predao sadašnji kralj superteške kategorije u WBC verziji Vitalij Kličko u Cancunu u Meksiku, prenio je The Sun.

Ali je među prvima počeo prakticirati posebnu tehniku boksanja koja se opisuje kao "stil leptira koji brzo leti oko protivnika, a potom ubada kao osa". Zlatnu medalju osvojio je na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu kada mu je bilo 18 godina, nakon čega stiče naslov prvaka u profesionalnom boksu.

U tom je periodu još uvijek imao svoje ime po rođenju Cassius Clay, koje odlučuje promijeniti u Muhamed Ali neposredno nakon osvajanja nove titule, kada je javno prihvatio islam, a potom je i odbio ići u Vijetnam te tada dolazi u sukob sa Vladom SAD-a.

Zbog toga biva kažnjen i zabranjeno mu je boksati tri godine, no nakon isteka zabrane ponovo je krenuo u borbu za naslov prvaka protiv Joea Fraziera, kada je izgubio, ali mu se zato odužio savladavši ga u revanšu.

Među Alijevim najspektakularnijim borbama je meč protiv Georgea Foremana 1974. Godine 1984. Muhamed Ali je obolio od Parkinsonove bolesti.