Prvo javno izvinjenje bicikliste
1

Može li Oprah Winfrey spasiti Lancea Armstronga?

Klix.ba
Lance Armstrong
Lance Armstrong
U intervjuu sa Oprah Winfrey poznati bicklista Lance Armstrong obavio je seriju telefonskih poziva kako bi se direktno izvinio ključnim ljudima bicklističke zajednice jer je varao i koristio doping tokom takmičenja.

To je bio dio Lanceovih napora da iskaže iskreno izvinjenje i kajanje što je prevario svoje kolege.

"Smiren sam i spreman sam govoriti iskreno", rekao je Lance za Associated Press jučer dok je džogirao u blizini svoje kuće u Austinu.

Ovo će biti njegovo prvo komentiranje opširne dokumentacije koju je sastavila Antidopinška agencija SAD-a. Riječ o svjedočenju 11 Armstrongovih kolega koje je dovelo do toga da izgubi sedam titula Tour de Francea i bude izbačen iz takmičenja u oktobru. Međunarodno vijeće je zaključilo kako su Armstrongovi herojski uspjesi u biciklizmu bili rezultat "najsofisticiranijeg, profesionalnog i uspješnog doping programa koji je sport ikada vidio."

Devedestominutni intervju će biti prikazan na internetu u četvrtak navečer. Bilo koje priznanje o kršenju pravila obilježit će dramatični odlazak Armstronga koji je više od decenije negirao da koristi bilo koje nedozvoljene supstance i doping. No, priznanje bi mu moglo pomoći da popravi štetu nanijetu njegovom ugledu.

Nakon što je otkrivena njegova prevara ostao je bez titula, sponzora i istupio je iz članstva organizacije za borbu protiv raka Livestrong čiji je bio član od 1997. godine.

Lance je dobio i podršku od svojih kolega, no sad je glavno pitanje: Može li Oprah spasiti Lancea kao što je spasila mnoge?