sport
0

MotoGP: Pedrosi startna pozicija na Velikoj nagradi Italije

Totalsport
Dani Pedrosa (Foto: AFP)
Dani Pedrosa (Foto: AFP)
Španski motociklist Honde Dani Pedrosa startat će s prve pozicije na devetoj ovosezonskoj utrci Svjetskog MotoGP prvenstva, Velikoj nagradi Italije na stazi u Mugellu.

Iako je najbrži na sva tri slobodna treninga bio Španac Jorge Lorenzo na Yamahi, te je na posljednjem odvezao novi rekord staze u vremenu 1:47,584, srušivši tako prethodni rekord u vlasništvu Caseyja Stonera iz kvalifikacija prošle godine (1:48,076), na službenom treningu Pedrosa je uspio iznenaditi i iznova srušiti rekord staze.

Pedrosa je na kraju na službenom treningu odvezao krug u vremenu 1:47,284, što je bilo 139 hiljadinki brže od drugoplasiranog Lorenza i 261 hiljadinku brže od trećeplasiranog Hectora Barbere na Pramac Ducatiju.

Lorenzo je u posljednjem voženom brzom krugu na treningu, činilo se, imao najbolji rezultat, ali je ipak isti krug prekinuo i vratio se u boks zbog elektroničkih problema.

Aktuelni svjetski prvak Casey Stoner startat će tek s pete pozicije. Nedjeljna utrka na rasporedu je u 14 sati po srednjeevropskom vremenu.