sport
1

MOK: Olimpijada u Brazilu će biti održana u planiranom periodu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopćio je da će Olimpijske igre biti održane u planiranom periodu od 5. do 21. augusta ove godine u Brazilu i da neće biti nikakvih promjena bez obzira na prijeteći rizik širenja opakog virusa zika, javlja.

U saopćenju se navodi da nadležne komisije i institucije pomno prate situaciju u Brazilu i da nema nikakvih ozbiljnih razloga da se Olimpijada ne održi prema planu.

Širenje opakog virusa zika u Latinskoj Americi, a posebno u Brazilu otvorilo je žustre rasprave o pitanju da li se Olimpijada treba održavati u takvim okolnostima u Brazilu.

Profesor sa Univerziteta u Ottawi Amir Attaran je optužio MOK i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da ne misle na budućnost djece koja bi se mogla roditi sa posljedicama virusa, te da nemaju dovoljno hrabrosti da odgode ili promijene plan održavanja Olimpijade.

Prema podacima organizacije SZO, od 2007. do 2016. godine virus zika registriran je u čak 44 zemlje svijeta, a epidemija je proglašena u 33 države, uključujući i Brazil.