Veliki uspjesi
0

Mladim šahistima BiH zlato i tri srebra na Evropskom prvenstvu

FENA
Mlada bosanskohercegovačka šahistkinja Sara Jaćimović iz Bosanskog Broda novi je evropski šampion u ubrzanom šahu u grupi djevojčica do 16 godina.

Uspješan nastup naših takmičara na 12. prvenstvu Evrope u ubrzanom šahu u Banji Vrućici kod Teslića, osvajanjem srebrenih medalja upotpunili su Denis Kadrić iz Vogošće i Milanka Tomić iz Teslića, što je BiH donijelo peto mjesto u ukupnom plasmanu.

Kolekcija je mogla biti i bogatija, ali su Tijana Babić iz Banje Luke i Denis Marjanović iz Viteza imali slabiji dodatni kriterijum prilikom diobe trećeg mjesta u svom uzrastu.

Najviše uspjeha imali su Estonci, osvojivši četiri zlata, a slijede Bjelorusija (dva zlata i jedna bronza), Rumunija (jedno zlato i tri srebra), Rusija (jedno zlato, dva srebra i dvije bronze) itd.

U Banji Vrućici je nastupilo 198 igrača iz 17 zemalja (134 dječaka i 64 djevojčica), podijeljenih u šest uzrasnih grupa i dvije kategorije. Šampionat završava večeras superfinalima, u koja su se plasirali najuspješniji mladi šahisti i koja će se igrati po kup sistemu.

Na sinoć (utorak) završenom takmičenju u rješavanju problema učestvovalo je čak 75 šahista. Jedinu medalju za BiH, i to srebrenu, osvojio je Aleksandar Kokotović iz Bileće.