EYOF
0

Mladi bh. olimpijci spremni za Liberec

FENA
Deseti Evropski omladinski festival mladih (EYOF) bit će održan od 12. do 19. februara u češkoj regiji Liberec, odnosno u gradovima Liberec, Jablanec, Nisou i Korenov.

Na igrama će učestvovati 1.500 sudionika, odnosno 900 sportista iz 46 evropskih zemalja, starosne dobi između 14 i 18 godina.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Kerim Sabljica, Inda Hadžović, Sumejja Hadžić, Franjo Bošnjak (svi alpsko skijanje), Arijana Tirak (umjetničko klizanje), Faris Biogradilić (snowboard), te Ivana Kovačević, Marko Starčević i Dejan Mumović (biatlon i ski trčanje).

Reprezentaciju BiH upotpunit će treneri Miro Čolić (alpsko skijanje), Dževdeta Tirak (umjetničko klizanje), Ismar Biogradilić (snowboard), Goran Mumović (biatlon i ski trčanje), te šef misije i generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić. Zastavu BiH na uvodnoj ceremoniji igara nosit će Ivana Kovačević.

Said Fazlagić je na današnjem predstavljaju reprezentacije BiH objasnio da će se takmičenja odvijati u osam sportova: alpsko skijanje, skijaško trčanje, ski skokovi, nordijsko skijanje, biatlon, snowboard, umjetničko klizanje i hokej na ledu, dok će reprezentacije biti smještene u sportskom selu u Liberecu ''Heart of Campus''.

Predsjednik komisije za vrhunski sport i član izvršnog komiteta OKBiH Branislav Crnogorac je kazao da je BiH do sada učestvovala na svim ljetnim i zimskim EYOF-ima, što ukazuje da OKBiH vodi brigu o svojim mladim sportistima.

"Posebno smo ponosni na prve Olimpijske igre mladih održane u Singapuru, gdje smo osvojili dvije medalje. I dalje ćemo ulagati u mlade generacije sportista, a siguran sam da možemo ponoviti uspjeh iz 2003. godine", izjavio je on.

EYOF se održava svake neparne godine, a obuhvata ljetnu i zimsku ediciju. Prvi put je organiziran 2003. godine s ciljem edukacije kroz sport, prihvatanja i poticanja sportskih igara, sportske etike, tolerancije i prijateljstva.