Borba u modifikovanom hidžabu
5

Mlada džudistkinja iz Saudijske Arabije sutra u meču života

SRNA
Wojdan Shaherkani
Wojdan Shaherkani
Džudistkinja Wojdan Shaherkani, jedna od dvije takmičarke iz Saudijske Arabije na Olimpijskim igrama u Londonu, sutra će imati meč svog života, ali ne samo na prostirci, već i nakon susreta sa mnogo jačom protivnicom.

Analitičari navode da će prava drama biti nastati nakon meča kada će biti poznato kako će Saudijka biti obučena pred muškim dijelom publike.

Shaherkani će se boriti u modifikovanom hidžabu prema dogovoru postignutom između olimpijskih zvaničnika, međunarodne džudo federacije i saudijskih vlasti.

Iako ona ima brojne pristalice u regionu, kompromis nije bio dovoljan da zadovolji radikalne elemente koji smatraju da će obesčastiti sebe i porodicu jer se takmiči ispred muškaraca bez obzira na način oblačenja.

Glavni i odgovorni urednik saudijskog dnevnika "Okaz" Hashem Abdo Hashem rekao je da će se ona sigurno suočiti sa problemima kod kuće jer će društvo negativno reagovati na njeno učešće na Olimpijskim igrama.

Međutim, sportski analitičari navode da njena najveća briga treba da bude Mohika, koja je teška 85 kilograma i rangirana je na 24. mjestu na svijetu. Kao i sve učesnice Mohika ima crni pojas i vježbala je uz muškarce, dok je Šaherkanijeva početnica sa plavim pojasom i džudom se bavi tek dvije godine.

Shaherkani atletičarka na 800 metara Sara Atar ženske su predstavnice u reprezentaciji Saudijske Arabije.