sport
3

Mjesec dana do Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva u Rovinju

Klix.ba
Nakon tri godine pauze, najbrži sport na nebu ponovno se vratio. Prva utrka na Mediteranu nakon Barcelone 2009. godine održava se u Hrvatskoj, prvi put u historiji takmičenja.

Za mjesec dana Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo okupirat će Rovinj. Sve informacije o takmičenju i ulaznicama nalaze se na www.redbullairrace.com.

Odbrojavanje do druge utrke Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2014., koja će se za mjesec dana - 12. i 13. aprila - održati u Rovinju, službeno je počelo.

"Izuzetna nam je čast što je Rovinj ovim velikim spektaklom dobio čast svijetu pokazati svoju jedinstvenu ljepotu. Siguran sam da ćemo pokazati da smo odlični domaćini", rekao je Giovanni Sponza, gradonačelnik Grada Rovinja na konferenciji za medije održanoj u rovinjskom hotelu Lone.

"Istarska županija svjesna je da su ovakve manifestacije najbolji put do promocije županije u cijelom svijetu. Red Bull Air Race sigurno je kruna svih dosadašnjih, prvenstveno sportskih, događanja ovdje u Istri", rekao je istarski župan Valter Flego.

Član Uprave Adris grupe i predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović je naglasio: "Ovim takmičenjem kreirali smo kvalitetan razlog da gledaoci dođu u Rovinj, to jest da kvalitetno uđemo u turističku sezonu".

Ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin napomenuo je kako će ovo nadmetanje Hrvatsku staviti na neku sasvim novu kartu.

Za mjesec dana 12 najboljih svjetskih pilota svojim će vještinama razveseliti hiljade gledatelja i obožavatelja vazduhoplovstva diljem svijeta. Britancu Paulu Bonhommu, nositelju posljednja dva naslova prvaka, te pobjedniku prve utrke u Abu Dhabiju, u utrci za trećim uzastopnim naslovom, na put će pokušati stati 11 vrhunskih svjetskih pilota iz devet zemalja.

Prvenstvo će nakon Rovinja posjetiti i SAD, Maleziju, Kinu, Poljsku i Veliku Britaniju. Hannes Arch (trenutno drugoplasirani na Red Bull Air Race Svjetskom prvenstvu 2014.) i Matthias Dolderer iskoristili su ovu priliku da posjete lokaciju i upoznaju se s uvjetima koji će ih dočekati na utrci u Rovinju.

"Za mene je ovo kao utrka kod kuće jer je veoma blizu Austriji i svi moji prijatelji i porodica doći će u Hrvatsku“, rekao je Arch. "Poseban je osjećaj ponovno letjeti iznad Mediterana, a Rovinj nam donosi novu stazu što je za nas veliki izazov", kazao je Nijemac Dolderer.

Rovinjska staza pružat će se uz samu obalu u neposrednoj blizini starogradske jezgre što će pružiti izvanrednu kulisu za ovaj dosad neviđeni zračni spektakl u Hrvatskoj.

"Veoma smo uzbuđeni što po prvi put u povijesti Red Bull Air Race takmičenje dolazimo u Hrvatsku“, rekao je Erich Wolf, izvršni direktor takmičenja. "Ovaj sport ima mnogo obožavatelja u Hrvatskoj, a prekrasni Rovinj zasigurno je odličan izbor za održavanje utrke".

Rovinj je danas dobio mali uvid u ono što ga čeka za mjesec dana. Takozvani "kum" Red Bull Air Race natjecanja Peter Besenyei nakon održane konferencije za medije gledateljima na obali oduzeo je dah svojim nevjerojatnim letom iznad mora. Peter je za vrijeme konferencije izjavio kako je presretan što je takmičenje došlo u Hrvatsku te kako će fotografije prekrasnog Rovinja nakon 13. aprila sigurno obići svijet.

Ulaznice za takmičenje podijeljene su u nekoliko kategorija, a kupiti se mogu putem stranice www.eventim.hr.

Raspored utrka:

  1. Abu Dhabi, UAE 28.2. / 1.3.
  2. Rovinj, CRO 12./13.4 .
  3. Putrajaya, MAS 17./18.5.
  4. Gdynia, POL 26./27.7.
  5. Ascot, GBR 16./17.8.
  6. Dallas/Fort Worth, USA 6./7.9.
  1. Las Vegas, USA 11./12.10.
  2. China 01./02.11.

Piloti (poredani po ukupnom svjetskom poretku):

  1. Paul Bonhomme, GBR
  2. Hannes Arch, AUT
  3. Pete McLeod, CAN
  4. Matt Hall, AUS
  5. Nigel Lamb, GBR
  6. Matthias Dolderer, GER
  7. Martin Sonka, CZE
  8. Nicolas Ivanoff, FRA
  9. Kirby Chambliss, USA
  10. Michael Goulian, USA
  11. Peter Besenyei, HUN
  12. Yoshihide Muroya, JAP