Oštar start
0

KOLUMNA / Mitologija o svjetskoj zavjeri i u fudbalu

Piše: Bakir Tiro
Da li ste se ovih dana zapitali igra li fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 26. marta oproštajnu utakmicu u kvalifikacijama za EURO 2012?

Ako izgubimo od Rumuna u Zenici izbacili bi sami sebe iz igre za baraž. Isto nam se piše ukoliko nas UEFA izbaci iz kvalifikacija. Vjerovati je da ćemo pobijediti Rumune i ostati u igri za plasman na Evropsko prvenstvo u Ukrajinu i Poljsku. Međutim, vjerovati da FIFA i UEFA neće suspendirati N/FS BiH puno je teže.

Jedini način da N/FS BiH izbjegne bankrot

Skupština Fudbalskog saveza Republike Srpske, navodeći se po nalogu tamošnjeg "vožda", glat, jednoglasno 5. marta odbila je usvajanje novog Statuta N/FS BiH, a na kojem ultimativno insistiraju FIFA i UEFA.

Dakle, jednom nogom već smo zakoračili ka suspenziji, koja će biti aktivirana 1. aprila, ako u konačnici Skupština N/FS BiH tri dana ranije ne usvoji "fudbalske reforme". Dakle, jedan predsjednik ili ćemo se poslije 26-tog dana u ovom mjesecu načekati kada ćemo ponovo bodriti Džeku i društvo?

Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH prijeti i bankrot radi sudskog procesa zbog potpisanih duplih ugovora o prodaji TV prava sa utakmica državnog tima. Izgube li spor marketinškoj agenciji "Kentaro" morat će platiti 4.850.000 eura, što je više od godišnjeg budžeta N/FS BiH.

A, ukoliko FIFA i UEFA, kako su do sada tvrdili, suspendiraju bh. reprezentacije i klubove iz međunarodnih takmičenja, onda u Savezu neće imati šta prodati? Možda, jedino kompletan inventar da vrate manji dio duga. Konkretno, N/FS BiH od međunarodnog priznanja nikada nije bio u goroj situaciji. Prijeti mu i nova istraga SIPA-e o ranijem nesavjesnom poslovanju.

Bankrotirati neće, to jeste N/FS BiH spasit se samo može ako 29. bude usvojen Statut. U tom slučaju, FIFA i UEFA obećali su svesrdnu pomoć za izlazak iz finansijske, ali i drugih kriza koje potresaju najomiljeniji sport u ovoj zemlji. No, da li je to dovoljno da usijane glave iz RS i zapadne Hercegovine shvate da drugog izlaza za spas njihovog fudbala nema?

"Primorani" dezinformatori i svjesna varalica
Sudeći i prema onome o čemu piše i izvještava većina "novinara" iz RS mitologija o svjetskoj teoriji zavjere protiv jednog naroda nastavlja se i u fudbalu.

I oni će vam u privatnom razgovoru reći da je budalaština ne prihvatiti ultimatum FIFA i UEFA. Međutim, valja stisnuti i napisati isto, odnosno donijeti odluku o promjeni Statuta kojoj se protivi političko-medijski režim.

Sa druge strane, za dezinformiranje javnosti proteklih dana pobrinuo se i jedan "komentator" iz prijestolnice. Ko kaže da "Marcel Benz, te FIFA i UEFA za 15 godina nisu ništa uradili za fudbal BiH i da nas bez razloga žele kazniti" apsolutna je neznalica ili svjesna varalica.

Da nije bilo FIFA-e, UEFA-e pa i istog Benza fudbal u BiH nikada, ama baš nikada ne bi bio ujedinjen. To što FIFA i UEFA, putem svog izaslanika Benza, traže promjenu Statuta N/FS BiH znalo se da će raditi istog onog 23. maja 2002. godine, poslije Skupštine na kojoj je naš fudbal ujedinjen. Jasno je tada rečeno da smo u fazi prelaznog rješenja, te da će i N/FS BiH u dogledno vrijeme postepeno mijenjati Statut, kako bi na koncu imao jednog predsjednika u četverogodišnjem mandatu. Toliko, da ne nasjedate na podvale.

Dajte svojoj (našoj) djeci novu šansu

Istina je jedna i jedina. Plešemo po tankoj žici koja svakog trena može pući. Iz FIFA i UEFA pružaju nam ruku spasa kako ne bi stradali. Ne prihvatimo li je nastradat će obična raja, istinski sportisti, sportski radnici i navijači iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Bijeljine, Brčkog, Širokog Brijega, Tuzle, Zenice...

Mitologija i prevare inicirane ličnim interesima uvijek su nas vodile u sukobe, sankcije i nesretna vremena. Valjda je u 2011. godini vrijeme da se i naša djeca raduju šutajući loptu sa vršnjacima iz cijelog svijeta?

Usvojite novi Statut N/FS BiH! Dajte svojoj (našoj) djeci novu šansu!