sport
91

Mirsad Bektić: Kada sam došao u SAD, znao sam samo za Tupac Shakura

Klix.ba
Srebreničanin Mirsad Bektić, član UFC-a, najjače svjetske organizacije koja organizira borbe mješovitih borilačkih vještina, govorio je za američke medije o svom djetinjstvu i životu u Njemačkoj i SAD-u.

Bektić je rođen 1991. godine, a kako kaže, uspio je izbjeći agresiju i srebrenički genocid kada je imao tri godine, kada je s porodicom stigao u Njemačku. U djetinjstvu se nije dobro slagao sa svojim školskim drugovima, ali ni sa nastavnicima.

"U Njemačkoj sam se uvijek osjećao kao čudak. Kada sam igrao fudbal sa drugom djecom uvijek bih se potukao s njima i nastavnici bi me dovodili kući roditeljima. Jednom sam u školi pokvario tastaturu i nastavnik mi je došao iza leđa, udario me, a ja sam glavom lupio od stol. Krv mi je curila iz nosa. Sjećam se toga veoma dobro", prisjeća se Bektić.

Porodica Bektić se nakon Njemačke uputila u Sjedinjene Američke Države, gdje i danas žive.

"Nisam znao apsolutno ništa o Nebraski. Kada sam došao u SAD, ono po čemu sam poznavao tu zemlju bio je Tupac Shakur. Tada sam se oblačio kao on, nosio sam kačket na stranu i slično. Mislio sam tada da je to suština Amerike", rekao je Bektić.

Za Bektića veliki izazovi nikada nisu predstavljali nešto novo, a kako kaže, nikada od njih nije ni bježao.

"Način na koji sam odrastao - mislim da je to u meni probudilo ono najbolje. Uvijek sam nastojao da se dokazujem i nikada neću u tome stati", zaključio je Bektić.

Bektić u subotu ima svoj drugi UFC nastup, a borit će se protiv irskog borca Paula Redmonda.