sport
36

Miran Škerl: Bruce Lee je bio simpatičan, nizak, brz i razgiban

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Majstor borilačkih vještina Miran Škerl, u svijetu borilačkih vještina je 50 godina, a 1972. godine je u Los Angelesu upoznao i legendu borilačkih vještina Brucea Leeja.

Škerl je danas prisustvovao seminaru iz kenjutsua (samurajska vještina mačevanja), u organizaciji kendo kluba "Gazija" iz Sarajeva.

Kenjutsu koji je danas pratila ekipa Anadolije je onaj koji se radi po školi tenshin shoden katori shinto ryu (jedna od najstarijih škola borilačkih vještina u Japanu).

Mentor kendo kluba "Gazija" Miran Škerl kazao je za AA da cijela njegova priča počinje 1963. godine, kada ga je otac odveo da trenira karate.

Miran Škerl (Foto: Anadolija)
Miran Škerl (Foto: Anadolija)

Škerl je krajem 60-ih godina boravio i trenirao u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u tom periodu imao je priliku da se upozna sa čuvenim Bruceom Leejem.

“Upoznao sam ga u Los Angelesu 1972. godine kada je bilo jedno prvenstvo u full kontaktu, neposredno kada je išao snimati posljednji film, gdje je stradao“, kazao je Škerl.

Prisjećajući se tog susreta, on dodaje da je Lee bio vrlo simpatičan čovjek, veoma niskog rasta, brz i razgiban.

Govoreći o borilačkim vještinama u BiH, Škerl kaže da u BiH postoji mnogo majstora borilačkih vještina.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Škerl je majstor u nekoliko vještina: shorinji kempo, kenjutsu, taiki jutsu, judo i karate.

Nihad Prljača jedan je od Škerlovih učenika i nositelj kenjutsua u Sarajevu. Kazao je da, što se tiče ove borilačke vještine, kendo klub "Gazija" je pionir u ovoj vještini.

“Ovo je vještina koja podučava rukovanje hladnim oružjem“, pojasnio je Prljača i dodao da Japan ima najveće majstore u ovoj vještini.

Ono što je interesantno za ovaj klub jeste da je ovo prvi i jedini kendo klub u historiji BiH.