sport
80

Miodrag Nedić - nekada nogometaš, a danas viceprvak Balkana u bodybuildingu

Piše: E. Isanović
Miodrag Nedić je nekada nosio dres nogometnih klubova Olimpica i Rudara, a prije godinu dana se posvetio bodybuildingu u kategoriji “Physiqe”. Na našim prostorima uvijek se bodybuilding stavljao u neki poseban kontekst.

Osporavan, za neke iritantan, ali i sport sa mnogo pristalica, bar kada se radi o onom amaterskom dijelu. I dok ta poznata strana ovog sporta još uvijek ima one koji su za i protiv, lagano se i na ove naše prostore približavaju druge kategorije.

Jedna od onih koja postaje sve popularnija je kategorija “Physiqe”. Malo je poznato da je viceprvak Balkana u ovoj disciplini nedavno postao Sarajlija - Miodrag Nedić. Bivši nogometaš sarajevskog Olimpica i Rudara iz Kaknja, prije godinu dana se odlučio ozbiljnije okrenuti ovom sportu.

"Uvijek sam trenirao i odlazio u teretanu, ali u posljednjih godinu dana sve je krenulo ozbiljnije. Ovo je sport koji je jako naporan. Trenira se 24 sata na dan. Ne samo na treninzima, nego sve ostalo vrijeme je podređeno sportu. U poređenju sa nogometom, odricanja su neuporedivo veća. Maksimalno se posvećuje pažnja svakom detalju. Ishrana je jako važna i ne može se kao u nogometu nakon treninga sa društvom otići na ćevape ili neki drugi specijalitet. Svaka kalorija se mjeri, ako se hoće doći do rezultata“, kaže Nedić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, velika ljubav prema ovom sportu je neophodna kako bi se stiglo do uspjeha.

"Niko u ovaj sport ne ulazi da zaradi velike pare i da se obogati. Ovo je prilika da ljudi pobijede sebe, da učine više od svoga tijela i da budu zadovoljni sobom. Nije se lako natjerati, ali kada se vidi napredak onda sve ide mnogo lakše“, naglašava viceprvak Balkana.

Sezona u ovom sportu je kratka. Po logici stvari takmičarska forma se ne može držati dugo, pa se u kratkom periodu održava veliki broj takmičenja. Nedićeva sezona će biti okončana velikom takmičenju 31. maja ove godine u Bihaću.

"Naravno da mi je želja da svoju prvu sezonu završim na najbolji mogući način. Osjećam se jako dobro i pun sam samopouzdanja. Želim doći do pobjede u izuzetno jakoj konkurenciji, ali svakako nisam opterećen time. Shvatam to kao još jednu priliku da se ovaj sport promovira u BiH“, zaključio je Nedić koji je inače član Terzo tima.

Dodaje kako je zahvalan jedinom sponzoru Amiru Idrizoviću, vlasniku teretane Ary Gim u kojoj trenira, te Saneli i Mirsadu Terzi na nesebičnoj stručnoj pomoći.