sport
24

Mininogometna reprezentacija BiH u Kaknju igra humanitarni meč protiv premijerligaških igrača

Klix.ba
U sali Općine Kakanj danas je upriličena press konferencija na kojoj je najavljena revijalna utakmica koja će se odigrati u Sportskoj dvorani Kakanj između Mininogometne reprezentacije BiH i ekipe koju će činiti po jedan igrač iz svih klubova koji se takmiče u Premijer ligi BiH u nogometu.

Radi se o sportskom događaju humanitarnog karaktera obzirom da je prihod od ulaznica namijenjen za liječenje Imada Kobilice i Belmina Škulja, mladih ljudi iz Kaknja čije liječenje zahtijeva velika finansijska sredstva.

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, 10. novembra 2016. godine sa početkom u 19 sati.

U ime Javne ustanove Kulturno-sportski centar koja je, zajedno sa Sportskim savezom općine Kakanj, organizator ovog velikog sportskog događaja, novinarima se obratio direktor Aldin Šljivo.

"Pozivam sve građane da prisustvuju ovom revijalnom meču. U prodaju smo pustili 1.000 ulaznica po cijeni od 3 KM. Radi se o utakmici humanitarnog karaktera. Ovo će zaista biti nesvakidašnji događaj obzirom da će u Sportskoj dvorani biti postavljena umjetna trava i novi golovi, prema pravilima po kojima se igraju mininogometne utakmice. Na poluvremenu će biti upriličena utakmica između pjetlića nogometnih klubova Rudar i Mladost", rekao je Šljivo.

"Uopće nema sumnje, svih 1.000 ulaznica ćemo prodati, ali nam je cilj i da dvorana bude puna. Zato pozivamo sve one koji kupe ulaznicu da prisustvuju utakmici i da uživaju u mininogometu. Ukoliko budu spriječeni da dođu u Sportsku dvoranu molimo da svoje ulaznice daruju nekome drugom ko će doći na utakmicu. Dakle, cilj je puna dvorana, zato pozivam ljubitelje sporta da dođu na utakmicu", rekao je Samir Lušija, predstavnik Sportskog saveza općine Kakanj.

U svom obraćanju medijima Josip Kupreškić, selektor Mininogometne reprezentacije BiH, je izrazio zadovoljstvo što se ova humana priča dešava u Kaknju-gradu sporta, te je svim ljubiteljima sporta koji dođu u Sportsku dvoranu Kakanj poručio da ih očekuje lijep ambijent, mnoštvo lijepih poteza i golova, i druge čari nogometne igre.

Aldin Đidić, koji se novinarima obratio u ime Sindikata profesionalnih nogometaša u BiH, je rekao da je učešće na utakmicama humanitarnog karaktera jedna od redovnih aktivnosti Sindikata i da će i u budućem periodu profesionalni nogometaši učestvovati u ovakvim humanim aktivnostima tamo gdje općinske ili gradske vlasti izraze želju da organiziraju takve događaja, kao što je to u ovom slučaju učinila Općina Kakanj. Uputio je i zahvalnost klubovima Premijer lige BiH koji će za ovu utakmicu angažirati po jednog svog igrača, te je naglasio da će osim aktivnih profesionalnih igrača na meču nastupiti i igrači koji su završili profesionalne nogometne karijere.

Novinarima su se obratili i Adin Škulj, član Mininogometne reprezentacije BiH, i Bojan Rajković, predsjednik Udruženja za promociju mininogometa u BiH. Ulaznice za ovu utakmicu se mogu kupiti svakog radnog dana u vremenskom periodu od 08:00 do 15:30 sati na info-pultu Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj. Cijena ulaznice iznosi 3 KM.

Mini nogomet se igra na otvorenom terenu dimenzija 46 s 26 metara i osnovno pravilo je da se u ekipi smiju nalaziti isključivo amateri. Gol je širok četiri metra, a visok dva. U svakoj ekipi je pet igrača u polju plus golman, a dozvoljen je neograničen broj letećih izmjena. Za jednu utakmicu u zapisniku može biti 15 igrača. Kazneni udarac se izvodi sa razdaljine sedam metara od gola.

Nema akumuliranih prekršaja, kao u futsalu, ni isključenja na dvije minute. Žuti karton je opomena, a kada igrač dobije crveni karton narednih pet minuta ekipa igra sa jednim fudbalerom manje na terenu. Onaj koji je dobio crveni karton nema pravo povratka u igru ni nakon pet minuta. Igraju se dva poluvremena u trajanju od po 20 minuta plus sudijska nadoknada. Nema time out-a, ali ni zaustavljanja vremena kada je prekid ili izvođenje auta ili kornera.