sport
0

Michael Johnson: Skandal u IAAF-u je veći nego onaj u FIFA-i

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nekada sjajni američki sprinter na 200 i 400 metara Michael Johnson, koji je tokom svoje karijere osvojio četiri zlatne olimpijske medalje, smatra da je skandal koji potresa Svjetsku atletsku federaciju (IAAF) veći nego onaj koji je pogodio Svjetsku fudbalsku federaciju (FIFA).

Kao posljedica skandala sa dopingom i korupcijom suspendovana su tri visoka zvaničnika IAAF-a, a ruskim atletičarima je izrečena zabrana nastupa na svim međunarodnim takmičenja, što bi ih moglo spriječiti da se takmiče na Olimpijski igrama u Rio de Janeiru ovog ljeta.

"Kada gledamo žrtve koje su prouzrokovala dva skandala u svijetu sporta, jasno je da je ovaj u atletici gori nego onaj u fudbalu. Mnogi sportisti nisu došli u priliku da se popnu na pobjednički podijum zbog preveranata koji su koristili stimulaciona sredstva", kaže Johnson u intervjuu za britanski BBC.

O odluci da se suspenduju svi ruski atletičari nema pretjerano pozitivno mišljenje. Isto tako ne slaže se sa idejom da se zbog doping afere ponište svi svjetski rekordi u atletici.

"Takva odluka koja se odnosi na cijelu naciju može dovesti do toga da neki potpuno čist atletičar propusti Olimpijske igre u Riju. Riječ je o jako teškoj odluci. Za mene takozvano resetovanje svjetskih rekorda nema nikakvog smisla, kakve bi veze takva odluka imala sa borbom protiv onih koji koriste doping. To ne može stvoriti zdravu konkurenciji, niti odvratiti nekoga da vara", smatra Johnson.

Nakon izvještaja nezavisne komisije Svjetske antidoping agencije ruski atletičari su zbog dopingovanja, koje je bilo prikrivano od vrha svjetske i ruske atletike, suspendovani od IAAF-a.

Johnson, kojem je danas 48 godina, iza sebe ima sjajnu atletsku karijeru. Osim četiri olimpijska zlata, čak osam puta je bio svjetski šampion. Važno je istaći da je i dalje svjetski rekorder na 400 metara sa vremenom 43,18 sekundi koje je postigao na Svjetskom prvenstvu u Sevilli 1999. godine.