sport
0

Mesud Pezer najbolji mladi atletičar Balkana

FENA
Mesud Pezer
Mesud Pezer
Najbolji mladi atletičar Bosne i Hercegovine, bacač kugle i diska Mesud Pezer, član AK Zenica, dobio je još jedno veliko priznanje za izvanredne rezultate i plasmane, koje je ostvario u ovoj godini.

Asocijacija balkanskih atletskih federacija - ABAF proglasila je Pezera, evropskog juniorskog šampiona u bacanju kugle i balkanskog juniorskog šampiona u bacanju kugle i diska, "Dolazećom zvijezdom" odnosno najboljim balkanskim mladim atletičarem.

Uz Pezera ovo prizanje dobio je i Matija Gregurić iz Hrvatske, osvajač zlatne medalje u bacanju kladiva na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore.

Kod atletičarki titule "Dolazeće zvijezde" dodijeljene su Florentini Marincu iz Rumunije i Emel Dereli iz Turske.

Titule najboljih atletičara Balkana u 2013. godini pripale su reprezentativcima Srbije, Emiru Bekriću (400m pr) i Ivani Španović (skok udalj) za osvojene bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Moskvi i zlata na Balkanskom prvenstvu za seniore održanom u Staroj Zagori.

Priznanja najboljim uručena su u utorak na ABAF gala večeri u Jerevanu, glavnom gradu Armenije, čija je atletska federacija od prošle godine članica ABAF.

Na nedavno održanom Kongresu ABAF u ovu asocijaciju primljene atletske federacije Slovenije, Kipra i Gruzije, čime se ukupan broj federacija članica popeo na 15. Nove članice podići će kvalitet balkanskih prvenstava i pojačati konkurenciju u borbama za medalje na ovom najstarijem regionalnom atletskom takmičenju na svijetu.