Oštar start
0

Messi, "zipa se" eto Spahe!

Piše: Bakir Tiro
Definitivno nismo ni mi više mačji kašalj! Naši fudbaleri na cijeni su u cijeloj Evropi. Od prije nekoliko dana imamo face u svim tzv. "ligama petice". Sjajno!

Shodno tome, i Bosna i Hercegovina u pozitivnom kontekstu opet dođe u centar pažnje svjetskih medija. Hvala ti dragi Bože.

Kucnuo je čas za velika djela

U engleskoj Premier ligi naveliko priča se o Edinu Džeki i Asmiru Begoviću. Vedad Ibišević, Sejad Salihović, Muhamed Bešić, te stari dobri Hasan Salihamidžić - Braco ponovo top teme su u njemačkoj Bundesligi. Miralem Pjanić u francuskom Le Championatu. Senad Lulić odnedavno je u rimskom Laziu, odnosno Seriji A. I na koncu, šlag na tortu. Prije nekoliko dana Emir Spahić potpisao je za Sevillu, te kročio u fantastičnu Primeru. U predstojećoj sezoni igrat će protiv "vanzemaljaca", poput Lionela Messija.

Selidba u Španiju, bez sumnje, velika je stvar i kruna karijere za kapitena bh. državnog tima. Nema sumnje ni da je Spahić igrama po bjelosvjetskim travnjacima apsolutno zaslužio da se nađe u društvu i duelima sa najvećim planetarnim igračima. Osporavan i ogovaran u brojnim ovdašnjim mahalskim pričama. Uostalom, kao i Džeko, Ibišević, te kompletno ranije spomenuto bh. elitno fudbalsko društvo. Dakle, i da Spahića nikada niste gledali kako "grize" na terenu, ljubomora pojedinaca iz "proklete avlije" dovoljan je dokaz da je vrhunski stoper, fudbaler za velika djela.

A, za velika djela u dresu Seville, nadajmo se i reprezentacije BiH u nastavku kvalifikacija za EURO 2012, kucnuo je čas. "Ovo će biti moj zadnji ugovor u karijeri, ali ostat ću ovdje dugo. Došao sam napraviti pravi posao", rekao je Spahić po dolasku u Andaluziju, gdje bi prema potpisanom ugovoru trebao ostati do ljeta Gospodnjeg 2014. godine. Svaka mu se riječ ostvarila.

Južnjački temperament i srce k'o bh. planine

Ko je zapravo Emir Spahić? "Gazda" svlačionice izabranika selektora Safeta Sušića. Istinski lider popularno zvanih "zmajeva". Dubrovčanin bosanskih korijena. Narav, temperamentna južnjačka pomiješana sa otkucajima srca velikim k'o sve bosanske i hercegovačke planine. Nema problema, glavom će ići na kopačku. Ratnik. Kažu, možda nekada i pregrub na terenu. Ipak, mnogi stručnjaci tvrde i da je to normalno u današnjem modrenom fudbalu. Znači, ko tebe kamenom, ti njega stijenom! Između ostalog, i zbog toga "fajter" Spahić dogurao je do Primere. Popularno zvani Spaha ljubimac je navijača ove zemlje. Neka priča ko šta hoće, ali fakat je da nije slučajno zaslužio titulu najomiljenijeg među omiljenima. Mladi ljudi kojima je uzor, koji ne žale da troše grla i dlanove bodreći ga na utakmicama BiH, ovdje i po brojnim tačkama na globusu, ushićeni zbog njegovog odlaska u Sevillu o svom heroju smisli su i jednu šalu.

"Eto Spahe u Španiji. Uh, Messi je nadrljao. Neka se čuva", piše jedan od forumaša, vidi se na prvu, zagriženi fudbalski fan. "Zašto"?, upita ga neko u raspravi. Odgovor je bio munjevit i ekspeditivan kao Spahić na terenu: "Pa, taman mu je negdje do lakta".

O Spahiću bi se moglo pisati satima. Međutim, ono što fascinira je i da nije defanzivac koji ne zna igrati lopte. Naprotiv. Zbog toga, mogao bi najvećima u Primeri prodati i koji "lažnjak". Tek toliko, da vide da i mi imamo itekakvog fudbalskog vica. Messi, "zipa se" eto Spahe!