Borilački sportovi
67

Memišević: Emkić je dijamant koji se polako brusi

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trener tuzlanskog kluba "Skill Gym" Isak Memišević i trener jednog od najboljih bosanskohercegovačkih kickboksera Igora Emkića, kojeg je u finalu kickboks turnira "World Grand Prix Euro" u Tuzli savladao Rus Timur Aylyrov, za svog borca ipak ima samo riječi hvale i kaže da je Emkić "dijamant koji se polako brusi".

Memišević je bio i suorganizator ovog vrhunskog turnira pod pokroviteljstvom K-1 organizacije, održanog 3. decembra u tuzlanskom "Mejdanu" pred mnogobrojnom publikom, koja je imala priliku da uživa u kvalitetnim borbama nekih od najboljih evropskih i svjetskih kickboksera.

Komentirajući Emkićev finalni nastup na turniru, tuzlanski trener je u razgovoru za Fenu kazao da mu je Igor, iako je nažalost izgubio u finalu, ovom borbom dokazao da je vrhunski borac.

"U prvoj rundi Igor je bio sjajan, ali ja sam i ranije upozoravao na Rusa, i govorio da na njega treba obratiti pažnju, jer je prilično dobar. Međutim, kada je Aylyrov ušao u ring sa Emkićem, pokazao je ogroman respekt prema našem borcu", ističe Memišević.

Kada je Emkić krenuo sa serijom udaraca i "načeo" Aylyrova, ruski borac se iznenadio i nije mogao vjerovati šta se događa, a Emkićev i plan njegovog trenera tada se počeo ostvarivati.

Međutim, kaže Memišević, dogodilo se to što se dogodilo, u drugoj rundi Aylyrov je zaista bio dobar, što je ishodilo njegovom pobjedom u trećoj rundi. Ali, tuzlanski trener napominje da je veliku ulogu u svemu tome imala i činjenica da je Emkić bio pod pritiskom jer nastupa pred publikom u svom rodnom gradu, koja dugo nije vidjela ovakav događaj.

"Publika, čiji je Igor ljubimac, toliko je glasno navijala da Igor u nekim trenucima uopće nije čuo moje instrukcije", ističe Emkićev trener.

Ispričao je kako je svom borcu između rundi savjetovao da popusti poslije prve i druge serije udaraca i da ide samo na dva precizna i jaka udarca, a ne da rasipa više njih, jer se tako energija uzalud troši.

"Ali, čak ni Igor nije mogao vjerovati da Aylyrov može toliko dugo ostati na nogama", kaže Memišević.

Analizirajući sve što se dogodilo tokom ove borbe i napominjući da kao trener ima ogromno iskustvo jer se godinama bavi ovim poslom, Memišević zaključuje da je nakon godinu i po koliko radi sa Emkićem, dokazao kroz njegov način borbe da je ovaj tuzlanski borac mnogo napredovao.

"Igor vrijedno trenira i radi, a za njega je to posebno komplikovano, jer ima stalno zaposlenje kao oficir Oružanih snaga BiH. On je poluprofesionalac, u smislu da na poslu u vojsci provodi 8-9 sati, nakon čega ide trenirati", pojašnjava tuzlanski trener.

Za svog borca kaže da je "dijamant koji se polako brusi" te da je jedan od pet top boraca u svojoj klasi u svijetu, i dodaje kako je vlasnik i predsjednik K-1 Federacije Mike Kim za Emkića kazao da je "magičan, snažan i pametan momak" i da su ga njegov stil i način borbe oduševili.

Trener "Skyll Gyma" rekao je da je ovo bila samo jedna u nizu Emkićevih borbi te najavio da će ovaj odlični bh. kickboxer uskoro krenuti u napad na titulu prvaka svijeta u WKA Federaciji.

Sve u svemu, zaključuje on, ovo je bilo pravo finale kakvo je publika željela, iako će ostati žal za izgubljenom pobjedom, dodajući da su, ne samo Emkić, već i svi ostali bh. borci, učesnici turnira, "odradili lavovski posao i otvorili sebi mnoga vrata".