Atletika
0

Međunarodni juniorski miting prijateljstva "Sarajevo 2009."

FENA
Atletski savez Bosne i Hercegovine 3. oktobra na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" deseti put organizira međunarodni juniorski atletski miting prijateljstva - Sarajevo 2009.

Na mitingu će učestvovati 120 mladih atletičara i atletičarki iz Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Prema prijavljenim rezultatima pojedinih učesnika ovo takmičenje, koje se nalazi u kalendaru Evropske atletske federacije (EAA), po kvalitetu i brojnosti još jednom će opravdati epitet najjačeg na Balkanu i jednog od tri najbolja u Evropi. Najavljeno je da će na mitingu učestvovati čak pet osvajača medalja sa zadnjeg Evropskog juniorskog prvenstva u Novom Sadu.

Od 16 naših takmičara, koje su odredili selektori Kada Delić-Selimović i Nebojša Matijević, najviše se očekuje od juniora Amela Tuke (800 m) i Saida Huseinbašića (100 m), a kod juniorki od Jasne Horozić (400 m), Mladene Perušić (vis) i Tanje Marković (dalj).

Takmičenja će biti održana u 17 disciplina.

Svečano otvaranje na programu je u 15.00. sati. Miting se završava u 17.30 utrkom mješovitih štafeta 4X100 m, što je specifičnost ovog takmičenja.

Pobjednicima u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji bit će dodijeljene medalje i pehari, a osigurane su i novčane nagrade za najuspješnije.

Tehnički organizatori takmičenja su AK Sarajevo i AK Bosna.