Klizanje
0

Međunarodna klizačka federacija kaznila Plušenka

FENA
Jevgenij Plušenko (Foto: AFP)
Jevgenij Plušenko (Foto: AFP)
Bivši olimpijski prvak u umjetničkom klizanju, Rus Jevgenij Plušenko, najvjerovatnije neće moći da nastupi na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.

Međunarodna klizačka federacija (ISU) kaznila ga je zbog nastupa na egzibicijskim predstavama bez dozvole ruskog saveza.

Plušenko se nije žalio na odluku ISU, koja je tako postala pravosnažna.

Rus tako neće moći da nastupa niti na jednom takmičenju pod okriljem ISU, uključujući Olimpijske igre, Svjetska prvenstva i Grand Prix takmičenja.

Trostruki olimpijski pobjednik kažnjen je jer je nastupao na dvije egzibicijske predstave samo dvije sedmice nakon što je otkazao nastup na svjetskoim prvenstvu, čime je prekršio pravila ISU.

Ovo pravilu ISU je donio upravo da klizači ne bi mogli otkazivati učešća na velikim takmičenjima zbog "izmišljenih" povreda, a potom nastupati na bogato plaćenim predstavama ili egzibicijama. Na njima mogu učestvovati samo uz dozvolu matičnog saveza.

Plušenko, koji će u novembru napuniti 29 godina, na OI u Vancouveru se vratio nakon trogodišnje pauze zbog povrede koljena i osvojio srebrenu medalju. Nakon toga je izjavio da će se takmičiti do Olimpijade u Sočiju.