sport
291

Intervju / Matthew Carver, trener Sarajevo Spartansa: Američki fudbal je sport sa najbržim rastom popularnosti u Evropi

Razgovarao: Elvis Bunić
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Klub američkog fudbala Sarajevo Spartans osnovan je 20. jula 2011. godine i za veoma kratko vrijeme postigao je zapažene uspjehe.

Od ove sezone jedini klub američkog fudbala u Bosni i Hercegovini, koji broji oko četrdesetak članova, je postao član Srednjoevropske fudbalske lige (CEFL - Central European Football League).

O ambicijama sarajevskog kluba razgovarali smo sa trenerom Matthewom Carverom, koji je od aprila 2012. godine u Sarajevu.

"Prije mog dolaska ekipa je odigrala samo jednu utakmicu, tako da mogu reći da sam skoro od samog početka u klubu. Prije Spartansa radio sam u SAD-u u nekoliko srednjih škola", kaže Carver na početku razgovora za Klix.ba.

Američki fudbal je nešta novo na prostorima Bosne i Hercegovine, a Carver je optimista što se tiče budućnosti ovog sporta, kako u BiH, tako i u Evropi.

"Američki fudbal je sport sa najbržim rastom popularnosti u Evropi, pa i regionu. Srbija ima tri lige u kojima se takmiči 35 timova, a također Slovenija i Hrvatska imaju svoje lige. NFL je u sklopu promocije američkog fudbala uveo novinu da se dvije utakmice igraju u Londonu. Mislim da će ovo biti popularan sport u Evropi. Sport se globalizuje, 'evropski' fudbal se širi amerikom, a američki fudbal Evropom. Svi sportovi se sve više internacionaliziraju. Sjetimo se da samo prije 20 godina nije bilo evropskih igrača u NBA ligi, a sada ima nekoliko igrača samo iz bivše Jugoslavije", govori Carver.

Trend je da Amerikanci dolaze u Evropu da igraju američki fudbal, dok za sada u NFL ligi ima samo jedan Evropljanin.

"Sebastian Janikowski iz Oakland Raidersa je Poljak, čovjek je jedan od najboljih kickera na svijetu, vlasnik mnogobrojnih rekorda lige. Neću biti iznenađen ako neko iz fudbala pređe u NFL da bude kicker. Siguran sam da će se pojaviti i neki ogromni momci iz Evrope i da će NFL skauti reći 'hej, ovaj momak je visok dva metra i ima 140 kilograma, hajde da ga isprobamo'. Dobar primjer je Jarryd Hayne koji je iz ragbija prešao u američki fudbal. On je igrao u Australiji, a sada je u San Francisco 49ersima", govori Carver.

Sarajevo Spartansi će ove sezone igrati u CEFL-u. smješteni su u Centralnu konferenciju sa slovenskim Kranj Alp Devilsima i Domžale Tigersima, te hrvatskim Zagreb Patriotsima, a domaće utakmice igrat će u Butmiru.

Pobjednik konferencije će igrati protiv najbolje ekipe iz Istočne konferencije (aktuelni prvak Novi Sad GAT Dukes, Beograd SBB Vukovi, Niš Imperatori i Inđija Indians i Budimpešta Cowbells), a pobjednik ovog duela će se u CEFL Bowlu XI 2. jula sastati protiv najbolje ekipe iz Zapadne konferencije (Cineplexx Blue Devils, Ljubljana Silverhawks i Graz Giants).

"Sezona počinje 2. aprila i igra se do kraja maja, kada počinje play-off. Ovo nam je prva sezona u CEFL-u, a protekle dvije smo nastupali u Alpe-Adria ligi. Očekivanja su da pobijedimo u svim utakmicama i da osvojimo CEFL ligu. No, imamo i veća očekivanja od toga, a to je da napredujemo u odnosu na prošlu sezonu. Želimo da vidimo napredak iz utakmice u utakmicu, da svaka naredna utakmica bude bolja od prethodne. Ako budemo tako razmišljali i radili, pobjede će doći same od sebe", smatra Matthew.

Igrački kadar većinom čine domaći igrači, no najvažniju poziciju, onu quarterbacka, drži Amerikanac Caleb Hecox.

"Hecox je u Sarajevo došao na stažiranje i pristao je da igra za nas i ne moram ni naglašavati koliko nam to pomaže u igri. Inače, on je igrao na West Georgia koledžu. On je jedini pravi stranac u ekipi. Imamo nekoliko igrača iz Srbije, imamo Egipćanina, ali je rođen ovdje, tako da je Caleb jedini zapadnjak u ekipi", kaže Carver.

Finansije su problem svih sportskih ekipa u BiH. Ipak, trener Spartansa ističe da se nekako snalaze za novčana sredstva.

"Imamo sponzora iz Amerike, jedan cafe je u pitanju. BH Telecom i Sarajevo Osiguranje su nas sponzorirali u prošlosti i sretni smo što imamo ljude koji su spremni da nas sponzoriraju. Također, prodajemo majice i na taj način se dodatno snalazimo. Članarina je 30 KM i to nam je također važan izvor prihoda. Tim parama kupujemo opremu, štitnike, kacige... Nakon četiri godine trenutno imamo 35 kompleta, tako da nam to ne predstavlja problem na utakmicama kao nekada", rekao je Carver.

Nezaobilazna tema je večerašnji, 50. po redu Super Bowl. S obzirom da je Carver navijač Tennessee Titansa, u duelu Denvera i Caroline navijat će da pobijedi fudbal. Američki, naravno.

"Nadam se da će biti dobra utakmica jer igra najbolja odbrana protiv najboljeg napada lige. Ne navijam ni za jednu od ekipa, ali se nadam da će biti zanimljiva i neizvjesna utakmica kao prošle godine kada je pobjednik odlučen u posljednjim momentima".