sport
0

Markica Dodig bh. sportista godine u izboru Sportskog Saveza BiH

FENA
Boćar Markica Dodig proglašen je najuspješnijeg sportistu naše zemlje u 2007. godini u tradicionalnom izboru Sportskog Saveza Bosne i Hercegovine (SS BiH).

Dodigu je to drugi naslov, nakon što je bio najuspješniji bio 2005. godine. Član boćarske reprezentacije BiH prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Grudama osvojio dvije zlatne medalje u disciplinama precizno izbijanje i bližanje i izbijanje u krug.

Odlukom Stručnog žirija, koji su sačinjavali ranije poglašeni sportisti godine i novinari, Dodigu je pripalo laskavo priznanje u konkurenciji nominovanih - Amela Mekića (judo), Dževada Poturka (kick boks), Lucije Kimani (atletika) i Arnele Odžaković (karate).

Za njauspješniju sportašicu BiH po treći put izabrana Arnela Odžaković, članica Karate kluba Bushido iz Sarajeva, koja je osvojila srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Bratislavi.

Na svečanosti, održanoj večeras u sarajevskom Narodnom pozorištu, nagrade su podijeljene i u još osam kategorija.

Za najboljeg trenera proglašen je Jakov Lončar, trener reprezentacije BiH u boćanju i Boćarskog kluba Posušje, pod čijim su vodstvom naši boćari u prošloj godini osvojili pet zlatnih, te po tri srebrene i bronzane medalje, a selekcija BiH ekipno drugo mjesto na SP. Upravo ovaj uspjeh bio je razlog što je u kategoriji najboljih državnih selekcija boćarska reprezentacija proglašena za najuspješniju u 2007. godini.

U konkurenciji ženskih ekipa najuspješnija je bila karate reprezentacija BIH, a kod muškaraca nagradu su podijelili bh reprezentacija aeromodelara i Sportsko ribolovno društvo Jelah.

U juniorskoj konkurenciji za najbolje su proglašeni teniserka Ema Burgić i bokser Jasmin Hasić.

Posebno priznaje "Mirza Delibašić" dodijeljeno je teniserki Mervani Jugić- Salkić i atletičaru Hamzi Aliću, dok je priznanje za "Fair play" uručeno je mladoj stonoteniserki Belmi Bušatlić.