sport
11

Intervju / Marijan Kvesić za Klix.ba: Nadamo se da će Amel Tuka osvojiti medalju na Olimpijskim igrama u Riju

Razgovarao: Elvis Bunić
Marijan Kvesić: U Riju očekujem sedam do deset naših sportista (Foto: Anadolija)
Ove godine će centralni sportski događaj biti Olimpijske igre u Riju od 5. do 21. augusta. Sa predsjednikom Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijanom Kvesićem razgovarali smo o godini iza nas i velikim uspjesima naših sportista, te o očekivanjima u 2016. godini.

Kako ste zadovoljni rezultatima koji su postignuti protekle godine? Čini se da je 2015. godina bila najsupješnija ikada što se tiče Olimpijskog komiteta BiH?

Protekla godina je označena kao godina sa najboljim rezultatima bh. sportista. Čudesni rezultati Amela Tuke i osvojena medalja na Svjetskom prvenstvu u atletici, zajedno sa dvostrukim zlatom naših košarkaških kadeta su dali pečat rezultatima bh. sportista u 2015. godini.

Trebamo spomenuti i rezultate naših juniora u košarci, odlične rezultate u džudu Larise Cerić i Aleksandre Samardžić, plasman Damira Džumhura u tenisu, nastupe naših reprezentacija u nogometu i rukometu, kao i kvalitetan pomak na bolje i u ostalim sportovima. Navedeni rezultati nas potiču da ćemo i u 2016. godini imati kvalitetne rezultate.

Ova godina je u znaku Olimpijskih igara u Riju. Trenutno su Amel Tuka, Lucia Kimani i Hamza Alić izborili olimpijske norme. Koliko još naših sportista očekujete u Riju?

U ovoj godini Olimpijske igre u Riju i Zimske olimpijske igre mladih u Lillehammeru su najvažniji sportski događaji za nas. U ovom momentu imamo tri olimpijske norme u atletici i plasman Larise Cerić. Prije nedelju dana imali smo sastanak sa predsjednikom i generalnim sekretarom Atletskog saveza BiH. Ohrabreni smo porukama iz atletike da postoji mogućnost da se ostvare olimpijske norme do početka OI u bacanju kugle, možda i u bacanju koplja. Očekujemo i nastup dva naša plivača.

Plasman Džumhura u tenisu otvara mogućnost i njegovog nastupa na Olimpijadi. Postoje određene šanse da putem tripartitne komisije osiguramo nastup naših sportista u streljaštvu, stonom tenisu i boksu. Očekujem na Olimpijadi u Riju nastup sedam do deset naših sportista, što bi bio veliki uspjeh. Na Zimskom YOG-u u Lillehammeru od 12. do 21. februara nastupit će pet naših sportista sa tri trenera.

Sve oči bosanskohercegovačke javnosti će biti na Amelu Tuki na Olimpijskim igrama u Riju. Može li on donijeti našoj zemlji prvu medalju sa Olimpijada ikada?

Rezultati Amela Tuke iz prošle godine sigurno je da su "podigli" zanimanje cijele BiH za nastup naših sportista na Olimpijskim igrama. Amel Tuka je izuzetan sportista i ima motiv i šansu da osvoji prvu olimpijsku medalju za BiH. Predsjedništvo Olimpijskog komiteta BiH je prihvatilo molbu ASBiH da zajedničkim snagama osiguramo najkvalitetnije pripreme za našeg sportistu.

Na ovakvim temeljima mi imamo velike nade da će BiH osvojiti medalju na Olimpijskim igrama. Uspjeh Amela Tuke potakao je sve naše sportiste da mogu postići i više. U ovakvoj atmosferi očekujemo da će svi naši sportisti postići svoje najbolje rezultate na Olimpijadi.

Predviđeni troškovi za Olimpijske igre u Riju su oko 300.000 KM. Da li ste zatvorili finansijsku konstrukciju i kako se, generalno, snalazite kada su u pitanju finansije?

Još nismo završili finansijsku konstrukciju za Olimijadu u Riju, ali smo sigurni da ćemo je završiti, kao što smo završili za YOG Lillehammer koji se održava idućeg mjeseca.

OKBiH je nebudžetsko udruženje koje se prvenstveno finansira vlastitim projektima i "stidljivo" putem marketinga. Vjerujemo da će odlični rezultati naših sportista promijeniti stav društva prema bh. sportu. Aktivnosti Ministarstva civilnih poslova BiH oko proračuna za sport nas ohrabruju. U ovom momentu je najvažnije da sredstva iz proračuna dobije vrhunski sport, a nikako folklorne manifestacije sporta lokalnog nivoa.

Supruga Asmira Begovića, Nicole, već nekoliko godina ističe kako se želi takmičiti pod bh. zastavom u konjičkom sportu. Da li je bilo kontakata i da li se šta uradilo po tom pitanju?

OKBiH je pomogao da se riješi pitanje nastupa naših sportista u konjičkom sportu. Nicole Begović i Christiane Schaorta pokušavaju da ostvare olimpijsku normu. U takmičenjima do kraja maja postoji mogućnost za postizanje olimpijske norme. Bilo bi izuzetno lijepo ako bismo imali nastup bar jednog sportiste u konjičkom sportu na Olimpijskim igrama u Riju.