sport
15

Marijan Kvesić, predsjednik OK BiH: U državnom budžetu 1,7 miliona KM za sport

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH) najavio je kako bi u budžetu Vijeća ministara za narednu godinu trebalo za sport biti izdvojeno 1,7 miliona KM.

Pri tome Kvesić se nada da će raspodjela sredstava biti znatno kvalitetnije obavljena, nego prethodnih godina kada su novac dobijale razna lokalna sportska udruženja, a ne vrhunski sportisti.

"Ova godina je obilovala sa desetinama projekata, tokom koje smo imali četiri velika natjecanja, koja smo uspješno realizirali. Pored toga ovu godinu smo iskoristili za pripreme za Olimpijske igre 2016. u Riju i Zimske olimpijske igre mladih u Lilehameru. Bez obzira na poteškoće u kojima egzistira Olimpijski odbor naši sportisti su ostvarili čudesne rezultate, posebno kada su u pitanju atletika i košarka. Imamo i izuzetne rezultate u džudu, rukometu, nogometu... Sve to je skrenulo pozornost na to da imamo izuzetno kvalitetne sportaše. Želimo to iskoristiti kako bi ova godina donijela promjenu u odnosu bh. društva prema sportu. U prethodnim godinama, mora se to priznati, nismo imali neke velike rezultate, pa se maćehinski odnos društva prema sportu mogao kriti iza toga. No, ovo sada stvara jedan ambijent mijenjana odnosa prema bh. sportu kako bi se konačno počeo rješavati status sporta u BiH“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Kvesić, dodavši:

"Smatramo da smo i u tom pravcu izuzetno kvalitetno krenuli. Imamo dobru suradnju sa Ministarstvom civilnih poslova. Održali smo na tu temu nekoliko sastanaka. Formirana je radna grupa koja bi trebala da poboljša kvalitetu primjene zakona o sportu. Moramo prihvatiti činjenicu da ne možemo napraviti ambijent kakav imaju naše komšije Srbija i Hrvatska. No, sada je evidentno da će se povećati proračun u Vijeću ministara za sport. Biće to opet skromno, ali za nas izuzetno značajno. Ove godine je za sport bilo planirano 500.000 KM, a to se u konačnici povećalo na milion. Za sljedeću godinu se planira negdje oko 1,7 miliona KM. Smatramo da su to izuzetno kvalitetni pomaci. Ne bi bilo opravdano da tražimo iste uvjete kao naši susjedi. I taj novac, koji je i dalje skroman, jako je važno da se kvalitetno podijeli. Dosadašnja iskustva nam pokazuju da je vrlo malo tog novca iz proračuna stizalo do vrhunskog sporta. Veliki dio novca se odlivao prema folklornim i sportskim manifestacijama lokalne razine. Ako se uspije da se taj proračun usmjeri ka vrhunskom sportu to će biti velika stvar za vrhunski sport.“

Savezima podijelili 560.000 maraka

Bez obzira što je Olimpijski komitete BiH nebudžetska organizacija i nema nikakva zagarantovana sredstva od nadležnih institucija, u godini na izmaku kroz svoje razne projekte uspio je da finansijski pomognu istaknute bh. sportiste.

"Kroz mnoge projekte dolazimo do sredstava za naš sport. U ovoj godini uspjeli smo našim sportistima i strukovnim savezima dati oko 560.000 KM. Nisu to velika sredstva, ali s obzirom na uvjete u kojima egzistira OO BiH ponosni smo što smo uspjeli vlastitim aktivnostima obezbijediti ta sredstva. Samo za četiri natjecanja na kojima su tokom 2015. nastupili naši sportisti morali smo osigurati oko 700.000 KM. Dakle, sve smo to uspjeli sopstvenim aktivnostima“, istakao je Kvesić.

U ljeto sljedeće godine održaće se Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. OK BiH se nada da će na najvećoj sportskoj smotri imati desetak svojih predstavnika. Za sada je četvero sportista ispunilo normu za Rio, s tim da je džudistkinja Larisa Cerić mora potvrditi na međunarodnim takmičenjima.

"Mislimo da ćemo uspjeti na OI u Riju 2016. imati između sedam i deset sportaša. Osim u atletici i džudu očekujemo da ćemo imati predstavnike u plivanju, boksu, tenisu ili streljaštvu. Do sada norme imaju Amel Tuka, Hamza Alić i Lusija Kimani, te Cerić u džudu, ali ona mora opravdati svoju normu na natjecanjima. Tuka je svojim rezultatima u 2015. godini kod nas stvorio uvjerenje i nadu da ćemo u Riju imati priliku da proslavimo istorijsku olimpijsku medalju“, kaže Kvesić.

Krovna kuća bh, sporta pokušaće u periodu koji je ostao do početka Olimpijskih igara u Riju u granicama svojih mogućnosti pomoći pripreme potencijalnih kandidata i onih koji su ispunili olimpijsku normu.

"U ovom momentu OO BiH direktno pomaže svim našim kandidatima za io kroz olimpijske stipendije. Osigurali smo 13 stipendija, imali smo ih 12, ali nas je Kimani obradovala svojim plasmanom na OI, pa je i ona uključena u ovaj program. Olimpijska stipendija podrazumijeva da sportista mjesečno dobija 650 dolara, ali nudi i mogućnost plaćanja troškova putovanja tokom jedne godine, a taj iznos dostiže 5.000 dolara“, kazao je Kvesić.

Osim Rija u 2016. godini održaće se u Zimske svjetske igre mladih u Lilehameru od 12. do 21. februara. Na ovom takmičenju će BiH predstavljati šest sportista, a uz njih će otputovati tri trenera, Said Fazlagić kao šef misije i Lejla Šehić u svojstvu ambasadora OK BiH.

EYOF 2019 neće doći u pitanje

Zbog velikih problema vezanih za organizaciju Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih koji se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu trebao održati 2017. godine taj projekat, čiji je nosilac OK BiH, umalo nije propao. Srećom zahvaljujući naporu rukovodstva OK BiH i razumijevanju čelnih ljudi OK Turske došlo je do zamjene domaćinstva sa Erzurumom. Kao što je od ranije poznato EYOF 2017. održaće se u Turskoj, a dvije godine kasnije u BiH.

"Zahvaljujući našim aktivnostima i razumijevanju Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i naših prijatelja iz Olimpijskog komiteta Turske stvoreni su uvjeti da naša zemlja bude domaćin EYOF-a 2019. godine. Moramo reći da nas neugodno iskustvo oko organizacije 2017. treba natjerati da promijenimo ponašanje, jer samo tako mislim da ćemo to pretvoriti u vlastitu prednost“, rekao je Kvesić, naglasivši:

"Optimista sam kada je u pitanju EYOF 2019., jer imamo u ovom momentu izuzetno kvalitetan ambijent. Osigurali smo pokroviteljstvo Predsjedništva BiH, već sada u formi zaključka i Vijeće ministara je podržalo ovu manifestaciju. Aktivnosti Ministarstva civilnih poslova nas uvjeravaju da imamo kvalitetan ambijent kada je u pitanju stožerni dio države. Očekujem i od vlada RS, F BiH i Kantona Sarajevo da će jednako reagovati, a onda bi bili stvoreni svi uvjeti potrebni da se uspješno organizira EYOF. Nedavno nam je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH rekao da su već u ovoj godini izdvojena sredstva za potrebe organizacije EYOF-a i da se isto planira za naredne godine“