sport
9

Maratonska utrka "Plamen mira" kroz 12 zemalja startuje 28. jula u Sarajevu

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sklopu obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata iz Sarajeva će 28. jula startovati maratonska utrka "Plamen mira - Flame for peace".

Trasa maratona ukupne dužine 3.000 km će voditi kroz 12 zemalja (55 gradova), a završit će se u njemačkom gradu Ahenu, 21. septembra na Svjetski dan mira.

Mirovni maraton bit će održan na inicijativu "Ahenske mreže " - organizacije za humanitarnu pomoć i interkulturani mirovni rad, a pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Pokrovitelj maratonske utrke kroz BiH je Grad Sarajevo.

Zamjenik gradonačelnika Ranko Čović danas je na konferenciji za novinare kazao je da ova godina, pored nastojanja Grada Sarajeva da pošalje poruku mira, počela s novim žarištima i sukobima.

"Nadam se da će građani Sarajeva dati podršku ovoj manifestaciji i na taj način uputiti apel za mir. Zbog ovog što danas doživljava narod Gaze naša je obaveza da se obratimo međunarodnoj javnosti za zahtjevom da se takvo nasilje pod hitno zaustavi", kazao je Čović.

Po riječima Amele Šiber, koordinatorice aktivnosti Ahenske mreže u BiH, cilj mirovnog maratona je da se mladi iz 12 evropskih zemalja druže, razmijene iskustva i poglede na svijet te da shvate važnost mira i mirovne poruke prenesu drugim.

Mirovni maraton startuje 28. jula ipred Trga djece Sarajeva u 11.00 sati, a dan ranije, u 21.00 sat na istom prostoru bit će održan prigodani kulturno-zabavni program.

Baklja plamena mira, koju će nositi trkači proći će kroz BiH, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Švicarsku, Italiju, Luksemburg, Francusku, Belgiju, Holandiju i Njemačku.

Maratonci će trčati kroz mnoga stratišta evropske historije, kao što su Srebrenica, Verdun i Hirtgenwald.

Planirano je da maratonci trče 56 etapa dužine 40 do 65 km, a dnevne etape trčat će naizmjenično manje grupe - 4 do 8 osoba.