Takmičili se i paraplegičari
1

Maraton u Mumbaiju privukao 50.000 ljudi

Klix.ba
Otac gura sina u invalidskim kolicima na maratonu u Mumbaiju (Foto: AFP)
Otac gura sina u invalidskim kolicima na maratonu u Mumbaiju (Foto: AFP)
Mnogobrojni glumci, biznismeni, doktori, sportisti, turisti i građani našli su se rame uz rame jedni s drugima na nedjeljnom maratonu u Mumbaiju. Na startu ih je bilo čak 50.000 i ni hladnoća ih nije spriječila da budu dio ove popularne utrke, desete po redu.

Učešćem u utrci željeli su skrenuti pažnju na mnoge probleme društva, od ubistava ženskih fetusa do potrebe za spašavanjem tigrova. Maraton s najvećim nagradnim fondom, koji iznosi više od 350.000 dolara, ove godine je imao mnogo više takmičara nego prošle.

Za utrku od 42,197 km prijavilo se 4.169 osoba, dok je prošle godine trčalo njih 2.775. Za polumaraton je broj učesnika bio ograničen na 12.742. U selekciji seniora bilo je 1.396 učesnika, a među šampionima sa invaliditetom njih 218.

Popularni Dream Run, utrka u dužini od 7 km, okupila je oko 20.000 ljudi.

"Ovo je pravi duh Mumbaija i uvijek je posebno iskustvo. Uprkos neobično hladnom jutru, bilo je sjajno vidjeti tako puno ljudi", kazao je Deepak Parekh, glasnogovornik korporacije HDFC.

Izvršni direktor Standard Chartered Bank, Jaspal Bindra, je izjavio: "Mumbai je kao mali magnet - privlači ljude, administraciju i sve ostalo na jedno mjesto tokom ovog događaja".

U skladu s dosadašnjom tradicijom, najbolje rezultate postavili su takmičari Afrikanci.