sport
58

Male olimpijske igre se 18 godina nakon rata vratile u BiH

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Sportski savez Tuzlanskog kantona organizovao je danas Male olimpijske igre za učenike osnovnih i srednjih škola.

Riječ je o manifestaciji koja je u Republici BiH svojevremeno imala veliki značaj, a prvi put poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Male olimpijske igre su održane u Tuzli.

Na takmičenju je učestvovalo blizu 1.000 učenika iz svih 13 općina Tuzlanskog kantona. U rukometu i u kategoriji dječaka i djevojčica najuspješnija je bila OŠ Safvet-beg Bašagić iz Gradačca. U konkurenciji srednjih škola pobijedila je Gimnazija Mustafa Novalić iz Gradačca, a kod djevojaka MSŠ Hasan Kikić iz Srebrenika.

U odbojci najbolje su bile učenice OŠ Kalesija, a kod dječaka OŠ Sladna. Najbolju odbojku kod srednjoškolki igraju gimnazijalke iz Gradačca, a u muškoj konkurenciji titula je pripala ETŠC Lukavac. U košarci kod osnovki titula je pripala KŠC Sveti Franjo, a kod dječaka OŠ Kladanj. Medicinska škola iz Tuzle najbolja je u konkurenciji srednjoškolki, a Gimnazija Meša Selimović u muškoj konkurenciji.

U malom nogometu najbolji su osnovci iz Sapne, a srednjoškolci iz Medicinske škole u Tuzli. Primat u atletici imali su članovi AK Sloboda Tehnograd, a u ekipnim konkurencijama slavili su sastavi iz Tuzle i Doboj istoka.