ZOI u Vancouveru
0

Magdalena Neuner "napada" zlato u biatlonu

FENA
Magdalena Neuner (Foto: Reuters)
Magdalena Neuner (Foto: Reuters)
Njemačka biatlonka Magdalena Neuner zvana "the pin up" u subotu napada Olimpijsko zlato u ženskom sprintu, dok je u toj namjeri mogu omesti rivali iz istog tima.

Njemačka dominira ovom disciplinom posljednjih godina, pa iako je u svjetskom poretku vodeća Helena Jonsson iz Švedske u odličnoj formi, četvero Njemaca su među favoritima za osvajanje zlatne medalje.

Kati Wilhelm već posjeduje tri zlata i pobjedu na Olimpijskom sprintu 2002. godine, Andrea Henkel je osvojila dva zlata u Salt Lake Cityju, dok je Simone Hauswald uzela srebro na Svjetskom prvenstvu 2009.

"The pin-up" je jedna od najbržih skijašica na svijetu, ali greške u pucanju su je skupo koštale, iako je januarskim pobjedama na Svjetskom prventstvu u Antholzu dokazala da se vraća u formu.

"Zadovoljna sam pripremama i treninzima koje sam odradila ovdje - šta može krenuti po zlu?", kazala je ona sa osmijehom na licu.

Vrijeme će jako utjecati na subotnju trku jer se snažna oluja kreće u pravcu Whistlera.

U toku utrke od 7,5 km (tri kruga po 2,5 km) takmičari moraju stati dva puta da ispucaju pet metaka na metu.

Svaki promašaj znači da takmičar mora obići kazneni krug od 150 m, dok će oni s najbržim vremenom, uključujući i vrijeme kaznenih krugova, osvojiti zlato.