sport
5

Magazin Forbes: Mayweather Jr. najplaćeniji sportista današnjice

Totalsport
Floyd Mayweather Jr. (Foto: AFP)
Floyd Mayweather Jr. (Foto: AFP)
Američki bokser Floyd Mayweather Jr. ponovno je prema istraživanju magazina Forbesa najplaćeniji sportista godine.

U periodu od septembra 2013. godine pa sve do juna 2014. Mayweather Jr. je uprihodio 105 miliona dolara od mečeva protiv Canela Alvareza i Marcosa Maidana. U ringu je proveo 72 minute, a za to je dobio 105 miliona dolara! Dakle, sav je novac zaradio od sporta, te ni centa od sponzora. Mayweather Jr. je ujedno jedini sportista na Forbesovoj listi Top 100 koji nije uprihodio ni centa od sponzorstva.

Drugi igrač koji je u istom spomenutom periodu najviše zaradio je nogometaš Cristiano Ronaldo. Čak 80 miliona dolara sjelo je na njegov račun od septembra do juna, s tim da je 52 miliona od sportskih ugovora, a 28 od sponzorskih.

Košarkaš LeBron James je treći na toj listi, ali i jedan od rijetkih koji zarađuje više od sponzorskih ugovora, nego od sportskih. Naime, za igranje u Miami Heatu James je zaradio 19.3 miliona dolara, dok je od sponzora dobio 53.

Slična je situacija i kod golfera Tiger Woodsa i tenisera Rogera Federera. Woods je od turnira zaradio 6,2 miliona dolara, a od sponzora nevjerovatnih 55 miliona, te zauzima šesto mjesto na Forbesovoj listi najplaćenijih sportista.

Federer je od turnira inkasirao 4,2 miliona dolara, ali je i dalje jedan od najomiljenijih sportista današnjice, pa je od raznih sponzora dobio 52 miliona dolara. Zauzima sedmo mjesto na listi.

Lionel Messi i Kobe Bryant zatvaraju Top 5 sa 64,7, odnosno 61,5 miliona dolara zarade.

U Top 10 našli su se još golfer Phil Mickelson (53,2 miliona dolara), teniser Rafael Nadal (44,5) i igrač američkog nogometa Matt Ryan (43,8).