sport
1

Madrid, Istanbul i Tokio prezentirali kandidature za Olimpijske igre 2020.

FENA
Gradovi kandidati za organizaciju ljetnih olimpijskih igara 2020. godine, Madrid, Istanbul i Tokio, predstavili su svoje projekte jučer u Lozani.

Najbolju prezentaciju navodno je imao je Madrid, ali Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je zabrinut za finansijsku situaciju u Španiji i veliki procenat nezaposlenosti, prenose agencije.

Madriđani su na predstavljanje kandidatura doveli i svog ministra ekonomije koji je tvrdio da se španska ekonomija oporavlja i da igre neće predstavljati finansijski problem za grad koji već ima izgrađeno 80 posto potrebne infrastrukture, te bi ga organizacija koštala samo 1,9 milijardi eura.

S mnogo više novca raspolaže Istanbul, koji bi za organizaciju olimpijade potrošio najmanje 19,4 milijarde eura. Turski predstavnici naglasili su pozitivne strane Istanbula, među kojima i položaj grada na granici Evrope i Azije.

Tokio se pozvao na iskustvo grada koji je već 1964. godine organizirao olimpijadu. Japanci su naveli i moćnu ekonomiju i razvijenu prometnu infrastrukturu.

Organizatora igara MOK će odrediti 7. septembra u Buenos Airesu.