Predstavljamo bh. olimpijce
56

Lucija Kimani: Želim trčati brže nego u Pekingu

Piše: Dalibor Bošnjak
Lucija Kimani (Foto: Press.rs)
Lucija Kimani (Foto: Press.rs)
Lucija Kimani Mwahiki-Marčetić je bosanskohercegovačka atletičarka porijeklom iz Kenije. Trenutno drži četiri državna rekorda u različitim trkačkim disciplinama, uključujući maraton. Prvi put se na olimpijskim igrama pojavila u Pekingu i predstavljala je Bosnu i Hercegovinu.

Lucija je članica AK Borac iz Banje Luke, a u aprilu je osvojila prvo mjesto i ispunila olimpijsku A normu na Cracovia Marthonu u Krakovu u Poljskoj.

Kimani je već dva puta istrčala rezultat bolji od olimpijske norme, ali oba puta na maratonima koji nisu bili na kalendaru Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF).

Uspjehom u Krakovu, rezultatom 2:36.54, Kimani je osigurala učešće na olimpijadi u Londonu ove godine.

U razgovoru za portal Klix.ba, Lucija je rekla da se počela pripremati od posljednjeg maratona održanog u aprilu i da se nada da povrede neće imati utjecaja na njene performanse u Londonu.

"Pripreme za Olimpijske igre u Londonu već polako ulaze u završnu fazu, ostalo je jos deset dana do kraja priprema. S obzirom na to da sam posljednji maraton završila 22. aprila ove godine, pripremala sam se onoliko koliko je to vrijeme dozvoljavalo. Moje pripreme su do sada trajale oko 80 dana. Imala sam problema sa povredama, ali se nadam se da ću izdržati napore koji me očekuju u Londonu", izjavila je Kimani.

Lucija je već nastupala na olimpijadi i, kako kaže, osjećaj je predivan.

"Ovo su moje druge olimpijske igre i sigurno da je za svakog sportistu san da se kvalifikuje. Veoma sam sretna što ću nastupiti u Londonu", rekla je naša atletičarka.

Što se tiče očekivanja, Lucija se nada, prije svega, završetku trke, a onda i boljem rezultatu u odnosu na Peking, gdje je 2008. godine, trčeći maraton, ostvarila novi rekord Bosne i Hercegovine sa vremenom 2:35:47 i osvojila 42. mjesto.

"Veoma je teško prognozirati rezultat s obzirom na to da još ne znam ni startnu listu, ali bih, prije svega, voljela da završim trku, pa onda i da trčim brže nego u Pekingu i tako zauzmem što bolju poziciju", zaključila je Kimani.