Prepoznatljivo sportsko lice
0

Loeb najpopularniji i najbolji sportista u Francuskoj

Totalsport
Sebastian Loeb (Foto: Arhiv/AFP)
Sebastian Loeb (Foto: Arhiv/AFP)
Deveterostruki svjetski prvak u reliju Sebastien Loeb najprepoznatljiviji je, odnosno najpopularniji sportista u Francuskoj u 2012. godini pokazala je anketa koju je objavio dnevnik Ouest-France.

Loeba je kao prepoznatljivo sportsko lice u 2012. godinu izdvojilo 89 posto anketiranih, a odmah iza njega je, pomalo iznenađujuće, teniser Jo-Wilfried Tsonga s 86 posto glasova (bilo je moguće odabrati više imena).

No, dok je Loeb s 22 posto glasova izabran i za najboljeg sportistu (ili ekipu) u godini na izmaku, Tsonga je u toj kategoriji zauzeo tek deveto mjesto s četiri posto glasova. Iza Loeba, a ispred Tsonge su se, između ostalih, smjestili džudista Teddy Riner (13%), plivač Yannick Agnel (11%), kanuist Tony Estanguet (8%).

Zanimljivo, u anketi koju je provela agencija Ipsos na uzorku od 1001 ispitanika, tek je na šestom mjestu francuska rukometna reprezentacija sa 6% glasova. Očito je kladioničarski skandal s Nikolom Karabatićem u glavnoj ulozi uticao na popularnost olimpijskih pobjednika.