sport
0

L'Equipe bojkotuje plivačke rekorde

Totalsport
Jedan od najuglednijih evropskih sportskih dnevnika, francuski L'Equipe, odlučio je ignorisati sve svjetske, kontinentalne i francuske rekorde u plivanju.

Dan nakon što je Međunarodna plivačka federacija (FINA) odobrila gotovo sva sporna plivačka odijela u kojima je u proteklih godinu dana oboreno više od sto svjetskih rekorda, L'Equipe je odlučio krenuti u borbu protiv neprirodnih pomicanja granica u bazenu.

Kako u svom komentaru ističe Benoit Lallement, na Svjetskom prvenstvu u Rimu sljedeći mjesec u gotovo će svakoj utrci pasti svjetski rekord, ali L'Equipe o tome neće napisati ni riječi, a nijedan rekord neće biti spomenut najmanje do 1. januara iduće godine do kada je FINA (zasad) odobrila sporna odijela.

Prema mišljenju stručnjaka glavni razlog poplavi svjetskih rekorda u posljednje vrijeme su poliuretanska odijela koja onima koji ih nose znatno povećavaju brzinu. FINA je zabranila vrlo mali broj odijela, a među njima i ono u kojem je Francuz Alain Bernard u aprilu isplivao najbrže vrijeme ikad na 100 metara slobodno, zbog čega mu je taj rekord u ponedjeljak i poništen.

Prema L'Equipeu, FINA nije učinila ništa da zaustavi krizu s odijelima zbog čega je vjerodostojnost cijelog sporta dovela u opasnost.