sport
29

Lejla Tanović prvi adut BiH na brdsko-biciklističkoj trci u Sarajevu

FENA
Međunarodna brdsko-biciklistička trka "UCI C3 Salcano MTB Cup Sarajevo 2015" će biti održana 4. oktobra u Sarajevu.

Trka C3 kategorije za muškarce i žene klase "elite" će biti održana u parku Betanija kod stadiona "Asim Ferhatović Hase" s početkom u 13 sati, a prethodit će im učesnici "hobby" kategorije, odnosno amaterski vozači bicikala koji će dobiti priliku da se voze na profesionalnoj stazi.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije naglasio direktor trke Amar Njemčević, održavanje trke ovakvog tipa na području Grada Sarajeva je velika stvar za bh. biciklizam, a organizatori takmičenja će se potruditi da staza ostane na toj lokaciji, kako bi je sve generacije biciklista mogle koristiti.

Najveći adut BiH na ovom takmičenju je Lejla Tanović, najtrofejnija bh. MTB biciklistkinja koja je uspjela ući u konkurenciju 100 najboljih biciklistkinja svijeta. Tanović se šest puta popela na pobjednički podij na UCi trkama, a očekivati je da će taj uspjeh ponoviti i u nedjelju.

"Na ovoj trci će biti jaka konkurencija. Iz Srbije dolazi trenutno 23. biciklistkinja svijeta Jovana Crnogorac, koja je favorit za osvajanje prvog mjesta, a dat ću sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat, ali i da naučim što više od protivnica. Pozvala bih ljubitelje biciklizma da dođu i vide kako izgleda profesionalna trka, a nadam se da će se prijaviti veliki broj bicilista i u 'hobby' kategoriji", izjavila je Tanović.

Prijave za trku do sada su stigle iz Makedonije, Grčke, Srbije, Crne Gore, Engleske, Rusije i BiH. Iz tih zemalja se prijavilo 66 takmičara, ali organizatori očekuju da će do nedjelje njihov broj biti oko 80.

Favorit u muškoj konkurenciji je državni prvak Hrvatske Filip Turk (141. UCI), a u ženskoj Jovana Crnogorac iz Srbije (23. UCI).