sport
134

Lejla Tanović osvojila novih 12 UCI bodova

Klix.ba
Foto: Mirza Krvavac
Foto: Mirza Krvavac
Takmičarka biciklističkog Kluba "Puls" i vozačica profesionalnog tima Salcano Lejla Tanović, nastupila je na UCI C2 utrci u Vodicama gdje je osvojila 4. mjesto i novih 12 UCI bodova.

XCO Vodice je jednodnevna utrka koja ulazi u svjetski biciklistički UCI kalendar gdje biciklisti osvajaju bodove za Olimpijske Igre Rio 2016. Najbolji vozači svijeta su u lovu na UCI bodove pa je samim tim i konkurencija bila izuzetno jaka. Lejla je zauzela do sada najbolje 4. mjesto na ovoj utrci i odbranila prošlogodišnje bodove. Pobjedu je odnijela mađarska vozačica Barbara Benko i članica profesionalnog tima Focus XC.

"Lejla je vozila izvrsnu utrku, taktički i tehnički bez greške. Imala je jako dobar start odmah iza Barbare koje je svima pomrsila račune i diktirala jak tempo. Ništa nismo prepustili slučaju tako da smo svaki dio staze dugo pripremali, zahvaljujući tome vozila je tehničke uspone gdje su mnogi muški takmičari imali problema i silazili sa bicikla. Lejla je inače nastupila u kategoriji Elite, gledajući samo njenu starosnu U23 kategoriju završila bi na prvom mjestu. Izuzetno sam zadovoljan rezultatom i spremom pred sljedeću UCI S2 Halkidiki utrku u Grčkoj“ rekao je trener Amar Njemčević.

Mlada Sarajka će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na prvim Evropskim Olimpijskim igrama u Bakuu, koje se održavaju od 12. do 28. juna u glavnom gradu Azerbejdžana.

"Početkom juna mjeseca imamo UCI C1 utrku u Samoboru i nakon toga se koncetrišemo na prve Evropske Olimpijske igre gdje će Lejla nastupiti u cestovnom, odnosno drumskom biciklizmu. Iako ovo nije njena disciplina, mislim da će Lejla odgovoriti na izazov. Maksimalno ćemo se posvetiti pripremama i taktici“, rekao je Njemčević