sport
40

Legenda skokova u vodu Orlando Duque u Sarajevu kao kod kuće

Klix.ba
(Foto: Sulejman Omerbašić)
Legenda skokova u vodu, Kolumbijac Orlando Duque, stigao je u Sarajevo i danas se družio sa novinarima uz roštilj na Vilsonovom šetalištu.

On će u narednu subotu, 15. augusta, sa još trinaest elitnih svjetskih skakača učestvovati u takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru.

Orlando je došao u društvu supruge, jer žele da imaju nekoliko dana da detaljnije upoznaju BiH i njene ljepote. Duque, inače desetostruki svjetski prvak u cliff divingu, već je nekoliko puta posjećivao BiH i skakao sa Starog mosta. No, kako kaže, njegove su posjete uvijek bile kraće nego što je želio, te je sada odlučio doći nekoliko dana ranije. Ostali skakači će mu se pridružiti u utorak i srijedu.

Oduševljen je Mostarom i Starim mostom, kao i kulturom i tradicijom skokova u gradu na Neretvi. Ništa manje ga se nisu dojmili ni ljudi, za koje kaže da su srdačni i opušteni. Jako mu se sviđa bosanska kuhinja, posebno ćevapi.

Za takmičenje u Mostaru kaže da se osjeća kao da nastupa na domaćem terenu.

"Vrlo sam uzbuđen dolaskom ovdje. Mostar i Bosna i Hercegovina su mi među najdražim mjestima za skokove. Imao sam priliku biti ovdje mnogo puta. Osjećam se kao da sam došao kući", rekao je Orlando.