Barcelona najuspješnija ekipa
0

Laureus: Đoković i Cheruiyot najbolji sportisti protekle godine

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Srbijanski teniser Novak Đoković i kenijska atletičarka Vivian Cheruiyot dobitnici su tradicionalne nagrade Laureus za najbolje svjetske sportaše u prošloj godini.

Laureate je izabrao žiri sastavljen od 47 bivših sportskih velikana, članova Laureusove akademije, a priznanja su im dodijeljena na svečanosti u Abu Dhabiju. Đoković je dobio Laureusa nakon briljantne godine u kojoj je osvojio tri Grand Slam naslova (Australian Open, Wimbledon i US Open) te ugrabio prvo mjesto na svjetskoj ljestvici. Cheruiyot je, pak, na Svjetskom prvenstvu u Daeguu osvojila zlatne medalje na 5.000 i 10.000 metara.

Nagrada za ekipu godine pripala je nogometašima Barcelone koji su u 2011. godini postali španski, evropski i svjetski prvaci. Sjevernoirski golf je zaslužio dva priznanja: Rory McIlroy je novo lice, a Darren Clarke povratnik godine.

Američka surferica Kelly Slater najbolja je u kategoriji ekstremnih sportova, a južnoafrički atletičar Oscar Pistorius u kategoriji sportaš(ic)a s invaliditetom.

Nagradu za životno djelo dobio je legendarni engleski nogometaš Bobby Charlton, dok je bivši brazilski nogometaš Rai zaslužio posebno priznanje za humanitarni rad.