Zlatna medalja u Pragu
1

FOTO / Larisa Cerić: Uspjela sam dokazati da sam najbolja

Piše: Dalibor Bošnjak
Na konferenciji za medije povodom osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Pragu, najbolja bh. džudistkinja Larisa Cerić je rekla da je najsjajnije odličje rezultat timskog rada tokom priprema, njene fizičke i mentalne spreme te želje da dokaže da je najbolja.
Branislav Crnogorac i Larisa Cerić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Branislav Crnogorac i Larisa Cerić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom osvajanja zlatne medalje naše džudistkinje Larise Cerić na Evropskom prvenstvu u Pragu u konkurenciji mlađih seniorki do 23 godine, u Sarajevu je održana konferencija za medije kojoj je prisustvovala Cerićeva u društvu selektora i trenera bh. tima Branislava Crnogorca.
Branislav Crnogorac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Branislav Crnogorac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Crnogorac je pohvalio Larisin uspjeh te rekao kako je zlatna medalja iz Praga samo najava njenih velikih uspjeha.

"Drago mi je što je povod ove konferencije za medije Larisina zlatna medalja iz Praga. Borila se u konkurenciji mlađih seniorki do 23 godine i imala je žestoku konkurenciju. Ovo je potvrda da je ona naša najtrofejnija sportašica te da je džudo naš najuspješniji sport. Nakon Amela Mekića, koji je osvojio zlatnu medalju prošle godine, sada se tim odličjem okitila i naša Larisa. Zlato je osvojila nakon brojnih uspjeha, bronzanih i srebrenih odličja. Ona ima tek 21 godinu i ovo je najava njenih budućih uspjeha", izjavio je Crnogorac.

Larisa Cerić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Larisa Cerić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Larisa Cerić je izjavila da je presretna zbog zlatne medalje te se zahvalila svima koji su joj pomogli na tom trnovitom putu.

"Presretna sam i još uvijek ne mogu da vjerujem da sam osvojila zlatnu medalju. Uprkos velikim problemima s povredama, operacijama lijevog i desnog koljena, vratila sam se treninzima i uspjela dokazati da sam najbolja. Probudila sam se u nedjelju i rekla, to je to, najbolja sam i dokazat ću se. Zahvaljujem se treneru, porodici i prijateljima koji su mi dali podršku kada mi je najviše trebala. Na moju stranu je prevagnula želja da budem najbolja te moj mentalni trening. Ranije sam bila treća, pa druga, a sada je došlo vrijeme za zlatnu medalju", rekla je Cerićeva.

Naša džudistkinja je savladala opasne protivnice na putu do medalje, koje su bile teže od nje i više od 50 kg, a svoju suparnicu u finalu je pobijedila za 36 sekundi.

Iako Larisa niže uspjehe, podrške od države i dalje nema. Crnogorac je izdvojio i zahvalio se Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo te dodao da bez podrške ove institucije rezultati ne bi bili ovako dobri.

"U sport se premalo ulaže, posebno u odnosu na druge evropske zemlje. Ako nemamo sredstva, ne možemo ni putovati na takmičenja. Nadam se da će se odnos države prema sportu uskoro promijeniti", kazao je Crnogorac.

Larisu očekuju pripreme tokom zime, a na proljeće slijede razna takmičenja. Njen san su Olimpijske igre u Riju 2016. godine.