sport
0

Larisa Cerić otputovala na Evropski juniorski kup

FENA
Larisa Cerić
Larisa Cerić
Najbolja bosanskohercegovačka sportašica u prošloj godini - svjetska juniorska prvakinja u judou Larisa Cerić nakon tromjesečne pauze, ovog vikenda vraća se na "tatami", nastupom na jednom od najjačih evropskih juniorskih kupova u mađarskom Paksu.

Selektor bh. reprezentacije i njen trener Branslav Crnogorac, na današnjoj pres- konferenciji je naglasio, da se od naše najperspektivnije sportašice očekuje novo zlato i pored teške povrede zadnje lože, koju je zadobila na EP za seniorke u Beču.

Članica JK Bosna je izjavila da je potpuno oporavljena i spremna za nastup, te da će pokušati da ostvari očekivanja svog trenera i osvoji Evropski kup.

Na konferenciji je bilo riječi o ponudama, koje Larisa Cerić u posljednje vrijeme dobiva od stranih judo federacija, kako bi promijenila sportsko državljanstvo.

“Od momenta kada sam osvojila naslov svjetske juniorske prvakinje mnoge federacije su željele da me vide u svojim redovima i konakte su ostavrivali preko svojih predstavnika. Nisam mogla vjerovati da ću biti prisiljena da o ovim ponudama ozbiljno razmišljam. Razočarana sam time što pojedine naše institucije ignoriši sve naše uspjehe, u prvom redu mislim na Federalno ministrstvo kulture i sporta", kazala je Larisa Cerić.

Selektor Crnogorac je naglasio da je, ono što je uistinu najveći problem to što Judo savez u ovom trenutku nema sredstava za njene nastupe na seriji kontrolnih i kvalifikacijskih takmičenja za Oilimpijske igre u Londonu 2012.

"To me stavlja u poziciju stagnacije mog daljeg napretka, što me jako brine i navodi na razmišljanje da i ja, kao i mnogi kvalitetni sportisti prije mene, prihvatim jednu od ponuda kako bi nastavila kontinuitete vrhunskih sportkih rezultata. U ovom trenutku pažnja trenera Crnogorca i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, kao i ljubav prema mojoj domovini spriječava me u takvom naumu", kazala je Cerić.

Ona je izrazila nadu, da će institucije koje vode brigu o razvoju vrhunskog sporta naći načina da joj omoguće dostatan broj priprema i zvaničnih takmičenja, odnosno da će iznaći mogućnost u realizaciji projekta London 2012.