Nastavak uspjeha
0

Larisa Cerić osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu U 23

FENA
Larisa Cerić
Larisa Cerić
Mlada bosanskohercegovačka džudašica Larisa Cerić osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore i seniorki (U-23) u Antaliji i tako na najbolji način okončala sezonu.

Osamnaestogodišnja članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva nastavila je s osvajanjem medalja na velikim takmičenjima i tako dokazala da je trenutno najuspješnija bh. sportašica.

Do odličja u kategoriji preko 78 kg Cerić je došla pobjedama nad Bjeloruskinjom Slutskayom i Francuskinjom Andeol, dok je jedini poraz pretrpjela od evropske prvakinje Italijanke Tangorre.

"Nakon zlatne medalje na svjetskom juniorskom prvenstvu, Cerić je došla i do bronze na evropskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji. Ovo joj je peta medalja s međunarodnih takmičenja u ovoj godini, a ovakvim impozantnim rezultatima u jednoj sezoni ne može se pohvaliti nijedan bh. sportaš", izjavio je selektor bh. reprezentacije Branislav Crnogorac.

On je dodao da uspjeh bh. takmičarke ima veću vrijednost imajući u vidu da nije trenirala 10 dana prije takmičenja te da je njen nastup do zadnjeg trenutka bio pod znakom pitanja zbog povrede prsta.

"Cerić je u Antaliji nastupila s povrijeđenim prstom i došla do medalje. Time je još jednom pokazala da se radi o vanserijskoj sportašici, od koje se i ubuduće očekuju vrhunski rezultati", rekao je Crnogorac, koji je dodao da će Cerić i narednu godinu imati pravo nastupa u juniorskoj konkurenciji.

Po njegovim riječima, najbolja bh. džudašica će već početkom sljedeće godine krenuti u osvajanje olimpijske norme.

"S obzirom na njene rezultate sa sigurnošću mogu reći da će Cerić ne samo ostvariti olimpijsku normu nego i igrati značajnu ulogu na OI u Londonu", rekao je Crnogorac.

Larisa Cerić je u ovoj godini ostvarila nekoliko vrhunskih rezultata na međunarodnim takmičenjima, a najznačajniji su titula svjetske juniorske prvakinje, srebrena medalja na Mediteranskim igrama u Pescari i bronza s Evropskog prvenstva u Antaliji.