"Mora priznati da je dosta"
1

Lance Armstrong se neće boriti protiv optužbi za doping

Klix.ba
Lance Armstrong (Foto: AP)
Lance Armstrong (Foto: AP)
Lance Armstrong je jučer izjavio da se neće boriti protiv novih optužbi za doping, kako bi zaustavio istragu Američke antidoping agencije (USADA). Ovaj potez za Armstronga najvjerovatnije znači doživotnu zabranu takmičenja.

"U životu svakog čovjeka dođe trenutak kada mora priznati da je dosta. Za mene je taj trenutak došao sada", napisao je Armstrong u oficijelnoj izjavi.

USADA, organizacija priznata kao oificijelna antidoping agencija za Olimpijske igre, Panameričke igre i Paraolimpijske igre u Sjedinjenim Američkim Državama, je optužila Armstronga za korištenje, posjedovanje, prodavanje i davanje drugima droga za poboljšavanje sposobnosti.

Armstrong, koji je dugo negirao sve navode o dopingu, je svoju odluku objavio samo nekoliko dana nakon što je izgubio pravnu bitku kojom bi agenciji zabranio legalne postupke protiv njega.

Četrdesetogodišnjak, koji se ranije borio protiv raka testisa i koji je osvajao Tour de France od 1999. do 2005. godine, je sebe opisao kao sportistu koji je testiran na doping najviše puta na svijetu. Armstrong nikada nije optužen za doping.

USADA tvrdi da je tokom cijele karijere ovaj slavni biciklista koristio steroide te da imaju izjave njegovih bivših kolega koje to potvrđuju. Odbili su reći ko je dostavio dokaze.

"Ovo je tužan dan za sve one koji vole sport i naše sportske heroje. Ovo je srceparajući primjer kako kultura pobjeđivanja pod svaku cijenu, ukoliko se ne kontroliše, preuzima primat nad fer, sigurnim i poštenim takmičenjem. Međutim, za čiste sportiste, ovo je dobar podsjetnik da postoji nada za buduće generacije da se takmiče na istom nivou sa svima bez uzimanja droga za poboljšavanje sposobnosti", izjavio je Travis T. Tygart, izvršni direktor USADA-e.

"Borim se sa optužbama o varanju tokom osvajanja svih sedam utrka Tour de Francea. Tokom prošle tri godine sam bio podvrgnut dvogodišnjoj federalnoj istrazi, koja je uslijedila nakon Tygartovog nekonstitutivnog lova na vještice. Posljedice koje je to ostavilo na moju porodicu, moj posao za našu fondaciju i na mene, su dovele do toga gdje smo danas. Dosta mi je svega", rekao je Armstrong.

Iako nije jasno rečeno šta ovaj potez znači za sportistu, postoji šansa da će mu biti oduzete sve titule, prenosi CNN.

"Danas okrećem novi list. Više se neću osvrtati na ovaj problem, bez obzira na okolnosti. Okrenut ću se poslu koji sam počeo prije nego sam osvojio prvi Tour de France – pomaganju porodicama čiji su članovi bolovali od raka", dodao je Armstrong.