sport
0

Kvalifikacije za Euro 2008: Moldavija - BiH 2:2

FENA
Foto: Uefa.com
Foto: Uefa.com
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u trećem susretu grupe 3 kvalifikacija za EP 2008. godine večeras u Kišnjevu s Moldavijom odigrala neriješeno 2:2 (2:0).

Golove za BiH su postigli Misimović u 62. iz penala i Grlić u 66. minuti, dok je strijelac oba pogotka za Moldaviju bio Rogaciov u 13. i 32. minuti iz penala.

Susret je na stadionu Zimbru, pred oko 10.000 gledalaca, sudio Francuz Herve Piccirillo.

Nogometaši BiH ostvarili su prvi remi u kvalifikacijama. Osvajanje jednog boda, četvrtog u kvalifikacijama, može zadovoljiti selektora Sliškovića, s obzirom da su Moldavci nakon prvih 45 minuta imali dva gola prednosti a u finišu još dvije prilike za pobjedu.

Prvo poluvrijeme u potpunosti je pripalo domaćim igračima, koji su iskoristile dvije greške odbrambenih nogometaša BiH i postigli dva pogotka. U 13. minuti Rogaciov je iskoristio neuspjelu ofsajd zamku bh. nogometaša izašao sam pred Hasagića i poslao loptu u mrežu. Dvadeset minuta kasnije isti igrač je udarcem s 11 metara svoju reprezentaciju doveo u vodstvo od 2:0. Prethodno je rukom u šesnaestercu igrao Trivunović. Do kraja poluvremena nastavila se dominacija Moldavaca, ali nije bilo većih prilika.

Tek u drugom poluvremenu bh. reprezentacija je pokazala snagu. Ubacivanje u igru Grlića, te zamjena pozicija Bartolovića i Hrgovića urodila je plodom, pa su reprezentativci BiH u potpunosti preuzeli inicijativu, a u 62. minuti došli do pogotka. Misimovića je u šesnaestarcu oborio golman Pascenco, sudija je pokazao na bijelu tačku, odakle je igrač Bochuma tek iz drugog pokušaja pogodio mrežu. Četiri minute kasnije bilo je 2:2. Barbarez je dobro proigrao Grlića, koji je topovskim udarcem sa 20 metara savladao Pascenka.

U posljednjih desetak minuta domaći nogometaši su ponovo preuzeli igru, te napravili tri prilike od kojih je najbolju imao Ivanov, čiji udarac je krajnjim naporom odbranio Hasagić.

U susretu s Moldavijom za selekciju BiH su nastupili: Hasagić, Trivunović, Papac, Vidić, Šilić, Bajramović (Grujić), Hrgović (Smajić), Barbarez, Misimović, Damjanović (Grlić), Bartolović.

Nogometaši BiH naredni ispit imat će u srijedu, kada u Zenici dočekuju aktuelnog evropskog prvaka, Grčku.