sport
0

Kvalifikacije za EURO 2008: BiH - Mađarska 1:3

Klix.ba
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u susretu drugog kola C-grupe kvalifikacija za EP 2008. u Švicarskoj i Austriji sinoć u Zenici, pred oko 15.000 gledalaca, poražena od Mađarske rezultatom 1:3 (0:1).

Jedini pogodak za BiH postigao je Misimović u 63. minuti iz penala, dok su strijelci za Mađarsku bili Huszti u 36. iz penala, Gera u 46. i Dardai u 50. minuti.

Mađari su uspjeli napraviti iznenađenje i odnijeti sva tri boda iz Zenice. Gostujući nogometaši su prikazali mnogo bolju igru, ali je njihovoj pobjedi kumovao sudija Costas Kapitanis sa Kipra, koji je u 36. minuti dosudio nepostojeći penal za Mađare, a minutu kasnije isključio Spahića.

U prvom poluvremenu Mađari su imali dvije dobre prilika preko Sandora i Husztija, koji je pogodio prečku, a do vodstva su došli u 36. minuti. Eger je pao u šesnaestercu gostiju, a sudija je bez valjanog razloga dosudio najstrožiju kaznu za Mađare, te Spahiću pokazao žuti karton. Siguran sa bijele tačke bio je Huszti. Samo minutu kasnije kiparski sudija je dodatno oštetio reprezentaciju BiH, kada je zbog prigovora Spahiću pokazao i drugi žuti karton i put u svlačionicu.

Nakon primljenog pogotka nogometaši BiH su ofanzivnije krenuli ka golu Mađara, ostavljajući mnogo prostora za brze kontre gostiju, koji su mogli do drugog pogotka u 45. minuti, kada je Dardai u pokušaju loba prebacio gol.

Početak drugog poluvremena donio je još dva gola Mađara, čime su u potpunosti ugašene nade bh. reprezentativaca u preokret. U 46. minuti nakon kornera sa lijeve strane u šesnaestercu BiH najbolje se snašao Gera i poslao loptu u mrežu. Četiri minute kasnije Dardai je iskoristio katastrofalnu grešku Kerkeza, izašao sam pred Hasagića i pogodio za vodstvo Mađarske od 0:3.

Poraz reprezentacije BiH ublažio je Mismović u 63. minuti golom s 11 metara. Prethodno je Csaba igrao rukom u svom šesnaestercu.

I pored velike želje i borbenosti reprezentativci BiH nisu imali snage da do kraja dođu do još jednog pogotka. Svoju borbenost su čak mogli platiti još jednim pogotkom u vlastitoj mreži, ali je Hasagić, nakon kontranapada Mađara, dobrom odbranom spasio gol.

Nakon dva kola reprezentacija BiH ima tri boda koliko i Mađarska, te Turska i Grčka, koje imaju utakmicu manje. U vodstvu je Norveška s maksimalnih šest bodova. Naredni meč reprezentacija BiH igra 7. oktobra u Moldaviji.

BiH: Hasagić, Musić, Spahić, Bajramović, Papac, Bolić, Barbarez, Misimović, Kerkez, Hrgović (od 73. Bešlija), Bartolović (od 65. Trivunović).

Mađarska: Kiraly, Csaba (od 83. Kiss), Low, Juhasz, Eger, Sowunmi, Molnar, Dardai, Sandor (od 90. Kabat), Gera, Huszti.