ERC
4

Kubica zbog sudara odustao od relija na Kanarskim otocima

Totalsport
Poljak Robert Kubica, nekadašnji vozač Formule 1, zbog sudara je bio prisiljen odustati od daljnjeg nastupa na reliju na Kanarskim otocima, utrke koja se nalazi u kalendaru Evropskog prvenstva (ERC).

Za upravljačem modela Citroën DS3 RRC Kubica je bio vodeći u trenutku odustajanja. Prvog je dana u petak pobijedio u svim brzinskim ispitima i imao je 66 sekundi prednosti ispred Jana Kopeckyja u Škodi.

No, u subotu se tokom 21,36 kilometara dugog brzinskog ispita zabio u jednu barijeru, pri čemu je slomio točak, ali su, srećom, on i njegov suvozač Marciej Baran ostali nepovrijeđeni.

Kubica je povrijeđen u nesreći na reliju Ronde di Andorra prije dvije godine. Zadobio je teške ozljede ruku i nogu i otada je više puta operiran. Povratak u Formulu 1 nije uspio ostvariti, pa se odlučio posvetiti reliju.

Već je prošle godine nastupio na nekoliko manjih natjecanja, a ove se sezone odlučio aktivno uključiti u WRC2, drugi razred Svjetskog prvenstva u reliju. Sljedeći nastup imat će na Portugalskom reliju u aprilu.