sport
55

Krajem oktobra počinje državno prvenstvo u snookeru, tri najbolja takmičara putuju na EP

Piše: O. T.
(Foto: Bilijar savez BiH)
Takmičenje za državnog prvaka i predstavnike Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu u snookeru, koje će se održati iduće godine na Kipru, počinje 31.10.2016. Organizator ovog prvenstva je kao i prethodnih godina Bilijar savez BiH.

Sport koji je doživio svjetsku ekspanziju svake godine je prisutniji i u našoj državi. Stoga se ove godine očekuje iznimno kvalitetno i produktivno prvenstvo.

U organizaciji Bilijar saveza BiH, uz tehničku podršku Sportskog bilijar kluba Merkur (SBK Merkur), gdje će se svi dvoboji odigrati, turnir ima za cilj odabrati trojicu najboljih takmičara u BiH koji će braniti boje naše države sljedeće godine na Kipru.

Takmičenje za državnog prvaka BiH će se igrati po sistemu Svjetskog snooker prvenstva, tri sesije po pet frameova. Turnir je nokaut karaktera, gdje pobjednik meča ide u sljedeći krug takmičenja.

"S obzirom na potpuno novi format takmičenja, po uzoru na najprestižnije svjetsko takmičenje, i mogućnost učestvovanja svih ljubitelja snookera na ovom turniru te veoma dobru promociju svega što radimo, smatramo da postoje dobre šanse da ova godina bude revolucionarna za ovaj sport na području BiH", smatraju iz Bilijar saveza BiH.

Savez se ove godine odlučio za drugačiji sistem takmičenja za razliku od onog koji su koristili prethodnih godina. Posebno se naglašava podatak da će igrači ove godine biti finansijski rasterećeni.

"Prethodnih godina smo primjenjivali princip takmičenja zasnovan na šest turnira uz dva završna Masters turnira, dok ove godine pokušavamo sprovesti turnir u formuli kakvu koriste u Sheffieldu svake godine na Svjetskom Snooker prvenstvu. Igrat će se turnir K.O. karaktera na više sesija, duži će mečevi biti primamljiviji gledaocima i nadamo se da će ovakav pristup osvježiti cjelokupnu snooker scenu. Također, moramo napomenuti, da je ovo prva sezona u kojoj su igrači finansijski potpuno rasterećeni, ne samo na ovom turniru, već i oni koji se izbore za plasman na Evropsko prvenstvo na Kipru iduće godine", ističu iz Saveza.

SBK Merkur, u čijem prostoru će se održati takmičenje, finansijski će, uz pomoć sponzora, osigurati odlazak najboljih igrača na Kipar. Prijave su otvorene do 28.10.2016. a pravo učešća imaju svi ljubitelji snookera u BiH.

"Ovo je igra, odnosno sport, koji je zabilježio najveću globalnu ekspanziju. Englezi su napravili izniman posao promovišući snooker na svim krajevima svijeta, što je urodilo plodom i danas se on igra skoro u cijelom svijetu. I ovdje kod nas je primjetan veliki interes za snooker, kao i koncentracija talentovanih mladih igrača. Međutim, snooker je na ove prostore došao tek prije nekoliko godina pa je nezahvalno prognozirati njegovu budućnost, ali nadamo se i vjerujemo da uz podršku medija, javnosti i uz zalaganje i promociju snookera možda jednog dana budemo u Sarajevu gledali neke od najvećih igrača današnjice, a ko zna, možda i mi proizvedemo jednog O'Sullivana", kazali su iz Saveza.

Aktuelni državni prvak Kenan Terzić koji je prethodne dvije godine predstavljao BiH na evropskim prvenstvima u Poljskoj i Češkoj, istakao je kako ove godine priželjkuje što više takmičara te mnogo jaču konkurenciju, što bi zasigurno pozitivno utjecalo na nivo kvaliteta snookera u državi, kao i na popularizaciju ove igre u bh. javnosti.

Gledatelji će moći nesmetano pratiti mečeve tokom njihovog odigravanja. Prijaviti se možete osobno u prostorijama SBK Merkur (Kranjčevićeva bb., Sarajevo) ili na broj +387 61 602 908, kao i na mail [email protected].