Košarka
50

Zvezda pobijedila Sparse u finalu: Iako poraženi, iz Beograda dolaze sa sjajnim rezultatom

Piše: O. T.
Foto: Euroleague
Foto: Euroleague
Crvena zvezda je osvojila kvalifikacioni turnir juniorske Eurolige čime se plasirala na finalni turnir gdje su već mjesta obezbijedili Mega Leks, Real Madrid i Žalgiris. Zvezda je u finalu savladala sarajevske Sparse (92:88) koji se vraćaju sa sjajnim rezultatom.

Sparsi su bolje otvorili meč i napravili seriju od 5:0. Sarajevski tim je čuvao vodstvo sve do posljednje četiri minute kada Crvena zvezda dolazi do prednosti od 17:16, ali na kraju četvrtine bilo je neriješeno 22:22. Zvezda je u drugi dio krenula bolje i bila je stalno u vodstvu koje nije prelazilo šest poena razlike. Na odmor se otišlo s rezultato47:42, a najviše poena u tim momentima imao je Čampara sa ubačenih 14 poena.

Moglo se osjetiti da je Zvezda zreliji tim kada su u pitanju godine,a to pokazuje i podatak da je u timu Sparsa čak pet igrača rođeno u 2000. godine ili kasnije, dok su u Zvezdi svi igrači stariji od spomenutog godišta. Stoga, kako je vrijeme odmicalo razlika u fizičkoj snazi dolazila je do izražaja, posebno u igri pod košem.

Zvezda je u trećoj četvrtini imala najveću prednost na meču kada je bilo 16 razlike za beogradski tim i to u dva navrata (64:48 i 66:50). U posljednjih deset minuta Zvezda je ušla s prednošću od 13 poena razlike (70:57). Sparsi su se borili do samog kraja i u finišu su uspjeli "istopiti" razliku na samo četiri poena 40 sekundi prije kraja, ali je Ćorovoć sa dva poena vratio na šest poena što Sparsoo nisu uspjeli stići.

Ponovo su fenomenalnu predstavu pružili Sani Čampara i Amar Gegić koji su ubacili po 24 poena. Gegić je dodao i 10 skokova, te pet asistencija. Na drugoj strani Radanov je briljirao sa 26 poena i osam asistencija.

Iako su poraženi u finalu, Sparsi su definitivno odigrali sjajan turnir. U Beograd nisu otišli sa velikim očekivanjima, a ustvari srušili su sve protivnike osim Crvene zvezde koja ih je dva puta porazila. Tim Marka Trbića u grupi je bio bolji od Albe iz Berlina, Budućnosti iz Podgorice, dok su u polufinalu izbacili Cedevitu. U grupi, ali i u finalu poraženi su od Crvene zvezde.

Crvena zvezda: Rebić 7, Uskoković 2, Ćorović 11, Radaković, Stajčić, Momirov, V. Đorđević, Simanić 16, Radanov 26, Radović 15, S. Đorđević 13, Kovačević 13, V. Kovačević.

OKK Spars: Karić, Kočić 13, Tiganj 2, Biberović 5, Gegić 24, Ilić, Stepanović 16, Čampara 24, Hadžihasanović, Antunović 4, Jahić, Gutić.