Košarka
35

Zoran Savić: Teletović je ponajbolji šuter na "četvorci" u Evropi, Nurkić je izvanredan

Piše: O. T.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Tri titule Eurolige, zlato sa Svjetskog i tri zlata sa evropskih prvenstava te jednu srebrenu medalju sa Olimpijade, sve to u svojoj biografiji ima proslavljeni košarkaš Zoran Savić (51), čovjek koji se košarkom počeo baviti tek kao 16-godišnjak igrajući za Čelik. U razgovoru za Klix.ba, danas ugledni košarkaški menadžer Savić, govorio je o košarci u Bosni i Hercegovini.

Savić je košarkašku karijeru počeo tek sa 16 godina, kada je zaigrao za Čelik, a ubrzo i za Čapljinu. Prijelomni trenutak njegove karijere je prelazak u splitsku Jugoplasitku sa nepune 23 godine. Tada je to izgledalo čudno, da jedan veliki klub što je Jugoplastika bila u to vrijeme, dovede košarkaša iz niže divizije. No, tadašnji trener Žutih Božidar Maljković znao je kako iskoristiti 208 cm visokog centra.

"Nikad nije kasno. Ja sam sa 16 godina počeo, a već sa 22 godine bio na širem spisku za reprezentaciju Jugoslavije. Nikada nisam igrao za juniorsku ili kadetsku selekciju. Mislim da je danas još lakše, jer postoji mnogo više skauta i sa samo dvije dobre utakmice možete otići daleko", govori Savić koji je jučer posjetio Realway košarkaški kamp.

Od prelaska u Jugoplastiku na ljeto 1989. godine do kraja karijere 2002. godine Savić je osvojio 20-ak elitnih trofeja igrajući za Jugoplastiku, Barcelonu, Kinder Bolognu, Real Madrid i PAOK te reprezentaciju Jugoslavije. Savić je rođen u Zenici i jedan je od velikog broja talenata i velikih igrača koje je iznjedrila ova zemlja, odnosno ova regija. Savić je nakon igračke karijere radio kao sportski direktor u Bologni i Barceloni, a danas radi kao menadžer.

"Da se mogu vratiti svi koji imaju bh. porijeklo, BiH bi bila među najjačim u Evropi"

Proslavljeni košarkaš smatra da je u Bosni i Hercegovini uvijek postojao talent, a to pokazuje i veliki broj igrača porijeklom iz BiH koji nastupaju za druge zemlje (Bojan Bogdanović - Hrvatska, Stanko Barać - Hrvatska, Emir Preldžić - Turska, Ognjen Kuzmić - Srbija, Mirza Begić - Slovenija, Alen Omić - Slovenija...).

"Ovdje nedostaje novca, a talent je uvijek postojao. Ja sam doveo Nihada Đedovića u Barcelonu kada sam bio direktor u tom klubu. Da se svi igrači koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a igraju za druge selekcije, mogu vratiti i zaigrati za BiH, to bi bila možda jedna od najjačih reprezentacija Evrope. Strane ekipe prepoznaju talent i dovode bh. igrače. Generalno, na ovim prostorima se radi mnogo bolje nego na drugim prostorima, ali teško je zadržati talente. Vidimo da ni evropski klubovi ne mogu zadržati igrače kada dođu klubovi iz NBA lige po njih", kazao je Savić.

Najveći pomak u bh. košarci ostvarile su omladinske selekcije, a kruna je bilo osvajanje zlata prošle godine na Evropskom prvenstvu za kadete.

"Biti prvak ispred Španije ili Italije, gdje se ulaže po 40 miliona eura u košarku, iz takvih generacija mogu izaći i seniorski reprezentativci, što je fenomenalan uspjeh i svi to prepoznaju", smatra Savić.

"Igrači ne bi trebali prerano odlaziti u velike klubove"

Govoreći o igračima koji u tinejdžerskim godinama odu u velike klubove, Savić kaže kako smatra da se generalno tu griješi pošto veliki timovi obično dovode "gotove" igrače i ne promovišu svoje omladince u prvi tim.

"Mislim da mnogo igrača i agenata griješi, jer prerano odlaze, odnosno šalju igrače u velike klubove. Koliko je igrača iz druge ekipe Reala ili Barcelone ušlo u prvi tim? U Real Madridu su Luka Dončić i Nikola Mirotić. U Barceloni nijedan. Posljednji su Navarro i Gasol. Dakle, nije lako to uraditi u velikim timovima. Bolje je otići u manji klubi i igrati, a onda ako se dokažeš, kupit će te veliki klub", govori bivši sporski direktor velike Barcelone.

Naša seniorska reprezentacija 31. augusta utakmicom protiv Rusije u gostima počinje kvalifikacije za EuroBasket 2017. godine. Sa nama u grupi je i Švedska, a plasman na završnicu ostvarit će prvaci sedam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje drugoplasirane ekipe. Savić smatra da smo izabrali pravog selektora, a to je Damir Mulaomerović i smatra da imamo potencijal da izborimo EuroBasket.

"Nurkić je izvanredan, Teletović je ponajbolji šuter na 'četvrorci' u Evropi"

"Mislim da je izbor Mule (Damira Mulaomerovića op. a.) fenomenalan, jer to je momak koji je s naših prostora. Pored toga, imate Nurkića i Teletovića, dva vrhunska igrača na evropskom nivou. Mali Nurkić ima takav fizički potencijal kakav ja odavno nisam vidio. Dijete je stvarno izvanredno. Ima talent, ogroman je i ima dobre ruke. Jako mi se sviđa. Mirza je možda najbolji šuter na 'četvorci' u Evropi", tvrdi Savić, te dodaje: "Rusi su dobra ekipa, ali nemaju taj nacionalni naboj i mislim da su karakterno loši. Imaju igrače po velikim klubovima, ali BiH ima šanse da se plasira na Eurobasket",

Savić je igrajući za Jugoplastiku dva puta osvojio Euroligu (1990. i 1991.), a isti trofej osvojio je i 1998. godine u dresu Bologne. Sa Jugoslavijom je osvojio Svjetsko prvenstvo 1990. godine i tri titule evropskih prvenstava (1991., 1995. i 1997.) te srebro sa Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Igrao je pod trenerskom palicom trenerskih masiva Božidara Maljkovića i Željka Obradovića o kojima je govorio biranim riječima.

"Sve su to vrhunski treneri. I oni su učili od velikih trenera. Boža je učio od profesora Ace Nikolića. To su ljudi koji sa igračima pričaju na nekom svom nivou i od njih imaš šta naučiti. To je tip trenera koji kada nešto kažu, to je to. Sa Željkom sam i igrao, bili smo skupa u sobi, a kasnije sam igrao za njega u Real Madridu. On je trener za kojeg nikada nisam čuo da je neki igrač rekao da ne želi igrati za njega. On tretira sve igrače isto i odnosi se sa svima najpoštenije. Igra onaj koji je bolji i to je ključ svega", kazao je Zoran Savić na kraju razgovora za Klix.ba.